Svět je bez ropy. USA vydrží měsíc, Česko čtvrt roku

Čerstvé potraviny jen pro nejbohatší, místo parkovišť pole s obilím, vzdušný prostor bez letadel, všudypřítomné rabování. Takový je hypotetický scénář, s nímž pro modelovou situaci světa bez ropy pracují zahraniční dokumentaristé v novém katastrofickém televizním seriálu Následky (u nás vysílá Spektrum).

660
reklama

I když lidstvo průmyslově těží ropu pouhých 150 let, je na ní dnešní svět zcela závislý. Co by se stalo, kdyby tato strategická surovina během chvíle přestala být k dispozici? Krize, kterou mnozí v budoucnu předpokládají, by se stala okamžitou a velmi děsivou realitou.

Nejdříve by čerpací stanice nestačily obsluhovat zákazníky čekající ve frontě, aby natankovali svá auta naposledy ve svém životě. USA mají ropné zásoby 725 milionů barelů, při současné spotřebě by tyto rezervy vydržely pouze jeden jediný měsíc. „Česká republika je na tom o něco lépe. Podle evropské legislativy musíme mít takové zásoby uložené ropy a vybraných ropných produktů, že by nám vystačila na 90 dní. Spravujeme celkem 34 skladů ropy a ropných produktů a současná úroveň rezervy podle poslední kalkulace dokonce činí více než 100 dní," uvádí Tereza Krásenská, mluvčí Správy státních hmotných rezerv.

Už jen pět dní po zmizení ropných zdrojů bychom nemohli naplnit své základní potřeby. „Od tohoto zlomového okamžiku zbývá malý krůček k propuknutí celosvětové krize a rabování," věští experti v dokumentu pochmurné vyhlídky lidstva. Ropa je přítomna i ve všech plastech a drogistických přípravcích, a tak by se cena těchto běžných produktů vyšplhala do neuvěřitelných sum.

Velmi brzy také skončí možnost přepravit 115 miliard tun zboží, tedy aktuální průměr, o cestování letadly nemluvě. „V případě přerušení dodávek ropy má Česká republika krizový plán, který mimo jiné obsahuje omezení použití vozidel a obchodní letecké přepravy, zavedení přídělového systému pohonných hmot do krajů, ale také zavedení práce z domova či stanovení kratšího pracovního týdne o jeden den," doplňuje mluvčí Krásenská.

Uplynulo pět měsíců od ropné krize. Velká města musí čelit kritickému nedostatku potravin. Čerstvé suroviny se stávají luxusním zbožím pro bohaté, zatímco zbytek obyvatel musí přežívat na práškových, uměle vyrobených potravinách. Všude se válí tuny zapáchajících odpadků, které není čím a kam odvážet, šíří se infekce. Pro představu – pouze město New York v současnosti ročně vyprodukuje 75 milionů tun odpad, Praha 264 tisíc tun.

Po 40 letech od zlomové chvíle pro celou civilizaci by se Země nadobro změnila. Podle vědců z televizního dokumentu Následky (od 7. 10. na Spektru – pozn. aut.) se po čtyřech dekádách již projeví viditelné změny celé planety: „Vzduch je čistý, protože průmyslové podniky jsou zavřené a nevzlétlo žádné letadlo, lépe se dýchá." Jediná energie, které se nyní produkuje, pochází z obnovitelných zdrojů. Domy a budovy byly předělány na skleníky a parkoviště na zemědělskou půdu, i takové jsou možné následky katastrofické vize světa bez ropy, jak je vidí televizní tvůrci.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky