Uštříme! Elektřina zlevní. Podívejte se o kolik

Skupina ČEZ, která dodává elektřinu do většiny domácností v ČR, oznámila pokles cen elektřiny v příštím roce. Cena kilowatthodiny silové elektřiny klesne od 20 procent a zákazníci by mohli ušetřit až několik tisíc korun ročně, říká Daniel Beneš, generální ředitel ČEZ.

660
reklama

Silová elektřina tvoří asi 45 procent výsledné ceny elektrické energie.

Celkově by zákazníci ČEZ měli ušetřit více než 1,5 miliardy korun a to díky novým cenám produktů ČEZ FIX a Comfort. „Nové ceny elektřiny oznamujeme dříve než je zvykem. Chceme zákazníky ujistit, že mohou počítat s výraznou úsporou při odběru elektřiny," vysvětluje Beneš.

Na nový tarif ČEZ FIX, který garantuje 20 procent úspor, mohou zákazníci okamžitě přejít už od 17. září, tedy od dnešního dne. Ceny jsou garantované do roku 2015. V produktu bude zachována stálá měsíční platba.

Nejběžnější produkt Comfort, který zákazníkům změní ceny až v novém roce a cena silové elektřiny za kWh klesne o 15 procent. Bude platit po celý rok. Změní se také platba za odběrné místo a to z 50 na 60 korun. Oba produkty využívají jak domácnosti tak podnikatelé.

ČEZ mohl snížit ceny díky tomu, že ceny silové elektřiny jsou na burze na historickém minimu. Důvodem poklesu jsou zejména kvůli nízkým cenám uhlí a cen povolenek oxidu uhličitého.

Snížené ceny sice sníží výnosy skupiny ČEZ, ale na globální čísla to nebude mít vliv. „Díky tomu, že jsme levně elektřinu nakoupili, ji můžeme levně prodávat a přitom se nesníží celkový profit, říká Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

Kolik teda přesně ušetříme?

Typická domácnost, která má roční spotřebu 2,2 MWh ve vysokém tarifu, tedy pouze svítí, zaplatí ročně 12 480 korun. Pokud přejde na tarif ČEZ FIX, měla by ušetřit ročně 1 548 korun, pokud zvolí tarif ČEZ Comfort zaplatí za elektřinu o 1 214 korun méně.

Rodina, která mároční spotřebu 2,2 MWh ve vysokém tariu a 2,5 MWh v nízkém tarifu, čím se myslí silová elektřina včetně topení akumulačních kamen zaplatí v roce 2013 19 723 korun, nové ceny se sníží na 17 045 korun (ČEZ FIX), popř. na 17 587 korun (ČEZ Comfort.)

Domácnosti, které si přitápějí přímotopy, platí podle analýzy ČEZ 45 743 korun za rok. Pokud nyní přejdou na ČEZ FIX, ušetří za v příštím roce 7 160 korun. ČEZ comfort sníží cenu o 5 646 korun.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky