Pomáhá v létě zateplení domu před vedry?

Je při tropických vedrech snesitelněji v nezatepleném, nebo v zatepleném domě? Tuto otázku položil slovenský deník SME odborníkům. A jaké odpovědi se dočkal?

660
reklama

Pokud bydlíte v zatepleném bytě, po delších vedrech se nahromaděného tepla zbavíte daleko hůře než v nezatepleném bytě. Tvrdí to odborný asistent ze Slovenské technické univerzity Peter Buday.

Pracovník Zkušebního stavebního ústavu Roman Horečný je ovšem opačného názoru. Horké letní dny je podle něj lépe přečkat v zatepleném bytě, který horku lépe odolává.

Zateplení udržuje v bytě teplo, podle Budaye je tedy logické, že vyhřátý zateplený byt se ochlazuje mnohem pomaleji než nezateplený. To, co je v zimě vítané, se během letních veder obrací proti nám. Buday se v ústavu zabývá simulacemi podobných situací a ty jeho tvrzení podporují. "Po dlouhodobých vedrech zateplená budova teplo prostě musí držet. V létě se chová hůř než nezateplená, zchladí se pomaleji," řekl deníku SME.

Horečný tvrdí, že v létě lépe obstojí zateplená stavba. Zateplení pustí přes zeď mnohem méně tepla, povrch se zahřeje méně a budova se méně namáhá.

"Zateplení nezhoršuje vnitřní stav bytu, bez něj je to horší," řekl Horečný. Přiznává, že dlouhodobým vedrům se těžko ubrání i zateplený dům. Když však dovnitř nepustíte teplý vzduch nebo ‚nepeče', bude v něm chladněji. Odborníci svou práci navzájem uznávají. "Tento problém je opravdu komplikovaný. Klidně by o tom mohla být vědecká konference, obě strany by měly své zástupce," přiznal Horečný.

Problém by se dal tedy shrnout možná tak, že pokud vedra netrvají moc dlouho, zateplení vás před nimi ochrání. Pokud ale tropy přetrvávají dlouhé dny, a navíc horko pustíte dovnitř, teplo se v bytě naakumuluje a bude trvat i celé chladné dny, než se z bytu vytratí. Lidé v zateplených bytech by proto neměli přes den do bytů teplý vzduch pouštět. Skoro polovina tepla se do bytu dostane podle serveru energia.sk přes okna. Přes stěny a dveře asi pětina. Proto by měla být okna přes den zakrytá například žaluziemi a otevírat by se měla jen v noci, když je venku chladněji.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky