Deset tisíc lidí skončí na dlažbě? Ostravsko si osud Detroitu nezaslouží

Na severní Moravě hrozí sociální výbuch. To není poplašná zpráva, to je fakt. Největší zdejší zaměstnavatel, důlní společnost OKD je v krizi. Napsala redakci EuroZprávy.cz komunistická poslankyně Kateřina Konečná.

660
reklama

"Společnost spojovaná s jinak zjevně rozhazovačným uhlobaronem Zdeňkem Bakalou zavádí úsporný program, v rámci něhož prodává OKK koksovny a Důl Paskov. U dolu, který zaměstnává 2500 lidí, hrozí uzavření. S těžkými problémy se potýkají i další odvětví svázaná s těžbou", kritizuje poslankyně Konečná.

10.000 lidí skončí na dlažbě?

Komunistická poslankyně se podivuje nad tím, jak se společnosti ještě před dvěma roky dařilo, investovala, dostala se až na burzu a najednou je před kolapsem.

"Ještě před třemi roky, v době, kdy o sobě hospodářská krize dávala už citelně znát, řešily OKD miliardový nákup polské důlní firmy Bogdanka. Před dvěma lety ještě OKD vydělávaly stovky miliard a dokonce se daly i na burzu. Situaci ale, zdá se, fatálně podcenily. Zřejmě jen investovaly, čekaly zisk, ale nevytvořily žádný rezervní fond."

O práci by tak mojhlo přijít až deset tisíc zaměstnanců. "Nejčernější prognózy předpovídají, že by v důsledku toho mohlo až 10 000 lidí skončit na dlažbě," konstatuje Konečná.

Miliardářovo monstrum padne na kolena?

"Těžko říct, jestli byl tehdy pan Bakala příliš zabrán do četby pravicových plátků, které vlastní, netuším, zda zkušený byznysmen nepřecenil své manažery. Hrozí však, že zatímco on si maximálně z rozčarování nad situací zapálí jeden ze svých drahých doutníků, aby se zamyslel, jak příště investovat lépe a se ziskem, stovkám a tisícům mužů a žen v produktivním věku bez práce hrozí, že budou žít z podpory, a vyplňovat žádosti o dávky, aby si zajistily alespoň trochu důstojný život. Volných pracovních míst tento region příliš nenabízí," útočí poslankyně.

Poslankyně se obává, že Ostravsko potká stejný osud jako nedávno americký Detroit. Tam se v minusloti z průmysslového města stalo nyní "město duchů". Osud lidí na Ostravsku však visí na odborech a státu s kraji, zda je potopí či nikoli.

"Tito lidé svoji situaci nezavinili, jen věřili (nic jiného jim ani nezbývalo), že společnosti, pro které léta poctivě pracovali, vedou zodpovědní lidé. Teď tedy jejich osud visí na odborech, státu a kraji, jak se k situaci postaví. A mohou si být jisti, že uděláme vše pro to, aby Ostravsko nepotkal osud amerického Detroitu, který nedávno zkrachoval."

Témata: OKD | Bakala, Zdeněk

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky