Čechům leží doma miliony. Řekneme vám kde

Češi patří mezi krále nejrůznější slev, ovšem na lécích nešetří. Nakupují je do zásoby a v lékárnách utratí kolem pěti miliard korun ročně. Nejčastěji za vitamíny, přípravky na hubnutí, prostředky proti bolesti, na rýmu, chřipku a nachlazení. Mnohé medikamenty ovšem později nevyužívají a doma se jim hromadí prošlé léky za minimálně půl miliardy korun.

reklama

Lidé mívají doma zhruba 17 balení medikamentů, necelou polovinu (41 procent) z nich tvoří léky na předpis.

Nepoužívané léky skladuje doma 38 procent Čechů, ukázal průzkum Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

Ačkoliv lidé vědí, že prošlé nebo nevyužité léky se mohou bezplatně odevzdat v lékárnách či ordinacích lékařů, tento postup dodržuje pouze polovina občanů. Téměř třetina domácností vyhazuje léky rovnou do komunálního odpadu a 15 procent domácností likvidaci prošlých medikamentů neřeší a skladuje je doma.

Cena nevyužitých léčiv odevzdaných v lékárnách od roku 2009 poměrně prudce narůstá. Zatímco v roce 2009 byla cena těchto přípravků vyčíslena na zhruba 787 milionů korun, v roce 2010 to bylo již 964 milionů a v roce 2011 tato částka poprvé přesáhla jednu miliardu korun. Nutno ovšem dodat, že tuto statistiku značně ovlivňuje i rostoucí průměrná cena jednoho balení léků, která v tomto období vzrostla o přibližně 12 korun.

Situace s prošlými léky v roce 2011

• Léky odevzdané do lékáren – miliarda korun

• Léky zlikvidované přímo v domácnostech – 400 milionů korun

• Léky odevzdané v ordinacích lékařů – 155 milionů korun

• Náklady na likvidaci lékového odpadu v roce 2011 – 7,5 milionu korun

Témata: léky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky