Krutá statistika: České rodiny dluží už přes bilion! Vejdete se do průměru?

Dluhy Českých domácností se šplhají do astronomických výšin. Podle aktuálních čísel dlužil koncem května průměrný obyvatel Česka 111 663 korun. Celkový dluh domácností přitom dosáhl 1,173 bilionu korun, což představuje částku vyšší, než je roční rozpočet celé České republiky.

660
reklama

Proti předchozímu měsíci se dluhy Čechů u finančních domů zvedly o 6,13 miliardy korun. Pokud se podíváme na srovnání současné situace s předchozím rokem, pak nám podle statistik ČNB vychází, že za posledních 12 měsíců vzrost dluh Čechů o 44,92 miliardy korun. Průměrný Čechy tím pádem nyní dluží zhruba o 4300 korun víc než před rokem.

Ekonom ze společnosti PwC Česká republika Petr Kříž však tvrdí, že jsme v zadlužování stále opatrnější a pečlivěji zvažujeme, co na dluh pořídíme a co ne. "Například těch, kteří si půjčí na dovolenou, bude snad letos zas o něco méně. Nemám proto obavy ani z toho, že dluh českých domácností je o přibližně třetinu vyšší než před krizí," říká analytik. Většina dluhů Čechů je totiž prakticky rozumnou investicí do bydlení, zatímco zadlužování se kvůli požitkářství je na ústupu.

Přesto se najde mnoho lidí, kteří své dluhy nezvládají. Podívejme se proto, kdo je nejčastějším "zákazníkem" exekutorů.

Ze statistik Exekutorského úřadu Přerov vyplývá, že smutným trendem zadlužování je neschopnost splácet své dluhy u stále starších lidí. Klasickým dlužníkem letošního roku, kterého čeká návštěva exekutora, je proto prozatím muž ve věku 41 let z Moravskoslezského kraje s nesplacenými 73 tisíci korunami.

Kam putuje nejvíce půjček v Česku?

Nejvíce půjček přitom putuje do největších regionů v republice, tedy do Moravskoslezského, Středočeského a Ústeckého kraje. Naopak nejmenší dluhy svých obyvatel mají na Karlovarsku, Vysočině a na Zlínsku. Z hlediska průměrného dluhu na občana si podle statistik společnosti KRUK, která se zabývá vymáháním dluhů, nejlépe stojí obyvatelé Plzně, kde na průměrného dlužníka připadá 64 109 nesplacených korun. Dobře si stojí rovněž lidé z Hradce Králové a z Moravskoslezského regionu. Naopak nejvýrazněji jsou z tohoto pohledu zadlužení lidé z Liberecka (81 703 korun), Jihočeského kraje a z Vysočiny. Celorepublikový průměr se pohybuje na úrovni 75 378 korun.

A jaká je cesta ke zvládnutí svých dluhů?

"Lidé by se neměli bát komunikovat se svým věřitelem a měli by se aktivně snažit domluvit se na způsobu úhrady svých dluhů. Vůbec nejhorším možným přístupem, který nejčastěji vede k exekucím, je strčit před svými dluhy takzvaně hlavu do písku," tvrdí Vítězslav Kus, obchodní ředitel KRUK Česká a Slovenská republika.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky