Záchrana krachujících bank? EU se nedokáže dohodnout

Ministři financí členských států Evropské unie se nedokázali dohodnout jakým způsobem v budoucnu řešit problémy ohrožených bank. Rozpor panuje především v otázce, zda se na záchraně finančních ústavů mají podílet i běžní střadatelé. Informuje server BBC.

reklama

Včerejší okolo 20 hodin trvající rozhovory ministrů financí v Lucemburku potvrdily, že EU je v otázce rozdělena. Problém by měli v nadcházejícím týdnu řešit premiéři států sedmadvacítky. "Nepochybuji, že dosáhneme dohody," tvrdí optimisticky francouzský ministr financí Pierre Moscovici.

Členové EU se nemůžou shodnout, zda by v budoucnu měli náklady na záchranu bank platit i jejich klienti, jak se tomu stalo například letos během krize na Kypru. Od vypuknutí světové finanční krize v roce 2008 přitom vlády napumpovaly desítky miliard eur na sanaci krizí ohrožených peněžních ústavů. Problém se týkal především irských, španělských a kyperských bank, které musely být rekapitalizovány.

Situaci komplikuje skutečnost, že množství evropských vlád je na bankách závislých. Potřebují, aby peněžní ústavy byly v dobré kondici a mohly nakupovat státní dluhopisy, které kryjí rozpočtové schodky.

Témata: banky | EU | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky