Kde se peče nejlepší chleba a kolik ho Češi snědí?

Milion chlebů denně – tolik se v Česku vyrobí oblíbeného druhu pečiva. Ročně ho jeden člověk v průměru sní 42 kilogramů. A kde se peče nejlepší? V Moravské Třebové a v Brně. V soutěži pekařských slavností Chléb roku 2013 se o vítězství pokoušelo celkem 42 vzorků pekařských firem z celé ČR.

660
reklama

Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který se vyrábí s vyšším podílem ruční práce, informovala Hana Novotná.

Letošní národní soutěž "Chléb roku 2013" se uskutečnila v rámci tradiční pekařské slavnosti "Dny chleba". Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství Petr Bendl.

Vítězem kategorie "Konzumní chléb roku" se stal chléb z pekárny Moravec, Moravská Třebová.

V kategorii "Řemeslný chléb roku" zvítězil chléb z pekárny Hepek společnosti Penam, a. s., Brno.

Kvalitu chlebů posuzovalo deset pekařských odborníků. Hodnotili především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.

Kolik se v Česku vyrobí chleba ročně?

Ročně se v České republice podle údajů ČSÚ vyrobí 290 tisíc tun chleba. Je to téměř milion chlebů denně. Spotřeba v posledních letech klesala a činí 42 kilogramů chleba na osobu. Spotřebitelská cena 1 kg chleba, která byla v dubnu 23 Kč/kg, je jedna z nejnižších v Evropě.

Podle údajů Eurostatu je český chléb 8. nejlevnější v EU. Nejdražší je v Itálii, Finsku a v sousedním Německu – tam je dokonce dvakrát dražší než u nás. Průměrný občan České republiky utratí za chléb ročně necelých 1 000 korun.

Podle předsedy Svazu pekařů Jaromíra Dřízala v poslední době stoupá mezi spotřebiteli poptávka po chutném, dobře propečeném chlebu, stejně tak jako po dalších kvalitních českých potravinách.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky