Stát kvůli povodním uleví lidem na daních

Poničené domy a firmy, úklid, opravy, sčítání škod. S tím vším se potýkají lidé, které postihla velká voda. To poslední, na co si vzpomenou, jsou termíny plateb záloh na daně, podávání daňového přiznání či jiné platby finančním úřadům. Stát proto umožní všem postiženým odklad placení daní.

660
reklama

Lidé ovšem musejí co nejrychleji dorazit na finanční úřad a oznámit, že byli vytopeni.

"Podnikatelé postižení povodní mají odložen doplatek daně z příjmu za rok 2012. Nebudou také muset od 30. června do odvolání platit zálohy na rok 2013 bez nutnosti sankcí a penále," sdělil mluvčí vlády Jan Hrubeš.

Lidé, postižení povodněmi, mají možnost požádat o prominutí celé nebo alespoň části dědické a darovací daně. Stát současně může odpustit i daň z převodu nemovitosti, informovala Mediafax Petra Homolová z finanční správy.

Lidé, kteří chtějí obyvatelům postižených oblastí finančně nebo materiálně pomoci, by měli vědět, že si dary mohou odečíst od základů daně z příjmů. Darovaná částka nebo hodnota věcí musí přesáhnout tisíc korun. Maximálně ale může jít o deset procent ze základu daně.

"Finanční a jiné dary poskytované v souvislosti s postižením povodněmi jsou osvobozeny od daně darovací," dodala Homolová. Peníze, které pošlete prostřednictvím dárcovské esemesky, nejsou zatížené daní z přidané hodnoty.

Kromě možného odpuštění dědické a darovací daně nebo daně z převodu nemovitosti, které přísluší státu, mohou lidem také pomoci obce. Až na pět let mohou částečně nebo úplně osvobodit lidi od daní z nemovitosti, dokonce již za uplynulé období. Pokud si lidé již daňová přiznání podali, můžou nárok uplatnit v dodatečném daňovém přiznání.

Premiér Petr Nečas (ODS) navíc slíbil, že se bude vláda snažit pomoci vytopeným podnikatelům, chce jim poskytnout překlenovací úvěry s výhodnými úroky garantovanými státem.

Témata: daně | Povodně 06/2013

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky