Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dům v záplavové oblasti? Je prakticky bezcenný, varují realitky

Dům v záplavové oblasti? Je prakticky bezcenný, varují realitky

Foto: Pixmac

Na pouhou desetinu své původní ceny se může propadnout hodnota nemovitostí a pozemků v oblastech zasažených povodní. Ve středu to konstatovala společnost ERA Reality s tím, že nemovitý majetek v oblastech, které byly zasaženy velkou vodou opakovaně, se stává prakticky neprodejným.

Velmi pravděpodobně se tak může opakovat situace z roku 2002, kdy se rovněž rapidně propadla hodnota nemovitostí v záplavových oblastech. Znehodnocený majetek se tehdy rozhodli obnovit pouze usedlíci. Proti tomu noví investoři se od povodňových oblastí naprosto odvrátili.

"Nejrizikovější jsou regiony, kde se záplavy opakovaly, a kde stále hrozí. Takovou oblastí jsou například Kralupy nad Vltavou nebo středočeské Zálezlice. Obecně jde tedy o lokality, které ani povodňovými opatřeními nelze před povodní uchránit," vysvětlil marketingový ředitel ERA Reality Tomáč Kučera.

Připomněl, že před rokem 1997, kdy zasáhly povodně zejména Moravu, se ještě ceny domů a pozemků v rizikových oblastech nijak cenově nelišily od ostatních. Následně však pojišťovny vytvořily povodňové mapy, které kupující začali velmi aktivně využívat. To vedlo k zásadnímu poklesu cen. "V místech, kde povodeň zasáhla výrazně, se obchod s nemovitostmi takřka zastavil. Tentokrát bude situace obdobná," odhaduje Kučera.

Témata:  nemovitosti Povodně 06/2013

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy