Alergie na lepek: proklatě drahá choroba!

Nemoc přijde nenápadně, a pokud ji člověk dostane, jediná šance, jak se léčit je speciální dieta. Řeč je o celiakii, chorobě, při níž se lidský organismus nedokáže vypořádat s lepkem – bílkovinou, kterou obsahují mnohé druhy obilovin. Odhaduje se, že tímto onemocněním trpí v Česku až sto tisíc lidí.

reklama

Často se však tuto chorobu podaří odhalit až v dospělosti, většinou je to mezi 25. až 40. rokem a chorobě může předcházet například vážnější infekční onemocnění, operace, úraz, psychický stres, těhotenství, porod nebo kojení.

Nemocní musí lepek ze své stravy vyloučit, což není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nestačí jen vynechat pečivo z běžné mouky, ale lidé si musejí dát pozor na mnohé další výrobky, například cukrovinky, mléčné výrobky, kypřící prášek, konzervy a mnohé další výrobky.

Všichni musejí dodržovat speciální dietu, aby se jim nemoc nezhoršila. Odborníci varují, že nedodržování přísné diety se nejen projeví na aktuálním zdravotním stavu nemocného, ale dlouhodobé porušování režimu může vést až ke vzniku rakoviny lymfatických žláz či trávicího ústrojí.

Zvláštní bezlepkové potraviny si ovšem lidé hradí ze svého a je finančně velmi nákladná. Jednoho nemocného stojí speciální bezlepková výživa ročně 35 až 40 tisíc korun. Některé zdravotní pojišťovny poskytují příspěvek na dietu pro děti. Ostatní nemocní dostanou finanční pomoc od státu jen v případě, že se ocitnou v hmotné nouzi.

Příspěvky zdravotních pojišťoven 2013

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) - Přispívá na nákup potravin bez lepku až 6000 korun ročně. Příspěvek je určen pro klienty do věku 26 let včetně (za předpokladu, že jsou nezaopatřenými dětmi - studenty). Je možné ho čerpat vždy za čtvrtletí zpětně a je určen na nákup bezlepkových potravin.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ) - Příspěvek v maximální výši 1500 korun ročně pro všechny bez rozdílu věku. Klienti peníze dostanou po předložení originálního dokladu o zaplacení nákupu dietní stravy a vyjádření ošetřujícího lékaře o nezbytné dietě.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) - Preventivní program pro celiaky, příspěvek do výše 1500 Kč ročně bez omezení věku.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) - Příspěvek klientům nad 27 let, kteří v roce 2013 absolvují alespoň jeden z nabízených preventivních programů a jsou registrováni v Asistenční službě OZP a Vitakratě.

Revírní bratrská pokladna - Příspěvek pro pojištěnce bez rozdílu věku do 500 korun na nákup potravin.

Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra (ZPMV) - Bez příspěvku.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) - Bez příspěvku.

Název potraviny: běžná cena a bezlepková varianta:

Chléb 30 Kč 147 Kč
Mouka 15 Kč 80 - 150 Kč
Těstoviny 10 až 36 Kč 60 - 150 Kč
Žemle 2,50 Kč 25 Kč
Sladký loupák 4,00 Kč 25 Kč
Strouhanka 15 Kč 100 Kč
Sušenky 10 Kč 60 - 100 Kč
Piškoty 12 až 22 Kč 40 Kč
Slané preclíky 15 Kč 75 Kč
Miňonky 12 Kč 100 Kč

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky