NKÚ zděšen: Na rezortu vnitra to zavání levotou při dotacích

Nejvyšší kontrolní úřad si tentokrát posvítil na ministerstvo vnitra a jeho vyplácení či vyúčtování dotací neziskovkám, zaměřeným na sport. A zjistil, že rezort zrovna efektivně nehospodaří a rovněž porušuje zásady pro poskytování dotací, informovala mluvčí úřadu Olga Málková.

660
reklama

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na poskytování, čerpání a vyúčtování dotací, které ministerstvo vnitra vyplácelo v letech 2009 až 2011 nestátním neziskovým organizacím. U ministerstva NKÚ prověřil dotace za 52,1 milionu korun, u jejich příjemců pak za téměř 32 milionů korun. Kontrola se soustředila na programy zaměřené mimo jiné na sport a tělesnou výchovu, na vzdělávání a lidské zdroje, na zahraniční aktivity, na projekty na podporu azylantů a migrantů a na podporu složek integrovaného záchranného systému.

U programů zaměřených na tělesnou výchovu a sport si ministerstvo nestanovilo žádná kritéria, podle kterých by mohlo vyhodnotit, jestli neziskové organizace vynaložily dotace hospodárně, účelně a efektivně. Ministerstvo často formálně porušovalo vládou schválené zásady pro poskytování dotací – nedodrželo termín pro zveřejnění seznamu neúspěšných žadatelů a seznam úspěšnosti jednotlivých projektů nezveřejnilo vůbec. Nedodrželo ani závazný termín pro stanovení výše poskytnuté dotace.

Nedodržování termínů ministerstvo navíc tolerovalo i u příjemců dotací. Například UNITOP ČR nebyla schopna doložit, kdy ministerstvu předložila zprávy o své činnosti za roky 2009 a 2010. V roce 2011 předložila tuto zprávu po závazném termínu.

Kontroloři odhalili nedostatky také u jiných příjemců dotací. Například Poradna pro integraci, o. s., čerpala dotace na rok 2009 v celkové výši 60 tisíc korun, přestože žádosti o dotace podložila dvěma staršími smlouvami, což bylo v rozporu s pravidly programu, a poradna tedy neměla na tuto dotaci nárok. Ani ministerstvo nemělo tuto částku vyplatit.

Témata: NKÚ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky