Fiasko Opencard: Projekt Čechy stál už 1,033 miliardy! Do kauzy vstupuje Lžičař

Účet za kritizovaný pražský projekt Opencard se za šest let vyšplhal na téměř 1,033 miliardy korun, příjmy z projektu jsou mizivé. Systém vydělal pouhých 38 milionů a každý občan České republiky včetně důchodců a nemluvňat už musel ze své peněženky vytáhnout 98 korun.

660
reklama

Pražský magistrát za opencard zaplatil přes 738 milionů korun, dopravní podnik (DPP) skoro 249 milionů korun. Náklady s projektem měla třeba městská organizace Ropid a městská knihovna.

Na opencard se podílelo několik desítek firem. Z celkových nákladů dostala nejvíce, skoro 504 milionů korun, firma Haguess, hlavní tvůrce a dodavatel projektu. Firma Monet+, která městu dodávala červené plastové karty, získala téměř 63 milionů korun.

Detektivové před několika týdny kvůli opencard obvinili deset radních, včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS), a další úředníky. Podezřelí jsou z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, za což jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky za zhruba 74 milionů korun, kterou loni získala firma Haguess. Rada obvinění odmítá.

Pražská karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé na ni také získají různé slevy. Při rozjezdu celé akce uzavřela Praha několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení.

Státní zástupkyně dnes ustanovila opatrovníka, který má kvůli obvinění pražských radních v kauze opencard hájit zájmy Prahy. Rada s tím nesouhlasí. Na mimořádném jednání se shodla na tom, že proti rozhodnutí podá stížnost, řekl na dotaz ČTK radní Lukáš Manhart (TOP 09).

"Opatrovník má zastupovat zájmy Prahy, která je v trestním řízení proti radním v roli poškozeného," uvedl Manhart. "My jsme ale přesvědčeni, že Praze žádná škoda nevznikla, podáme stížnost," doplnil. Opatrovníkem měl být podle informací ČTK ustanoven advokát Jan Lžičař. Rozhodnutí žalobkyně podle Manharta práci rady neovlivní.

Deset radních z TOP 09 a ODS včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) a několika úředníků policie podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Za to jim hrozí osmileté vězení. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Podle posudků radní svým rozhodnutím mohli Praze způsobit finanční škodu.

Témata: opencard

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky