Poslankyně ODS tvrdě útočí: Drábek vlastnil firmu napojenou na sKarty

To je náhodička. Systém na kontrolu sKaret umí pouze jediná firma, iDTAX. A ta byla založena Jaromírem Drábkem. Když o sKartách hovořila poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, nemohla si na tento fakt nevzpomenout.

660
reklama

Sociální karty s největší pravděpodobností brzy skončí. TOP09 ale mluví o promrhaných miliardách, pokud projekt skončí. Poslankyně Lenka Kohoutová, který má v ODS na starosti sociální oblast, v rozhovoru pro Aktuálně.cz ale říká, že lepší je zastavit sKarty dřív než později.

Projekt prý dodnes ani naplno nefunguje. Běží jen z padesáti procent. A také je kolem něj plno nejasností. "Teprve v průběhu jsme se dozvěděli, že systém na kontrolu umí jediná firma, iDTAX, dříve firma pana Drábka a pana Šišky, kterou prodali - a nakonec ani tato firma to kontrolovat neumí," uvedla Kohoutová.

Vlastnická struktura firmy iDTAX je celkově zajímavá. V roce 2009 ji založil exministr práce Jaromír Drábek /TOP09/. Vzápětí s ní odešel. Statutárním zástupcem byl ve firmě pozdější náměstek Drábka, jeho dlouholetý přítel, Vladimír Šiška. Ten je dnes stíhán pro korupci. Zajímavé je, že se Drábek k angažmá ve firmě nepřiznává ve svém životopise na vlastním webu.

Společnost VÍTKOVICE, a.s., nemá anonymní akcie, jak bylo původně chybně uvedeno v tomto článku. Společnost má vlastníky z kupónové privatizace, kteří jsou evidováni u Centrálního depozitáře cenných papírů. Centrální depozitář cenných papírů, a.s., je dceřinou společností Burzy cenných papírů Praha, a.s., a jako instituce kapitálového trhu funguje již od roku 1993. Společnost VÍTKOVICE, a.s., je od privatizace v roce 2003 stále majoritně vlastněna společností VÍTKOVICE HOLDING, a.s., kde jsou akcionáři médiím detailně známi. Struktura majitelů VÍTKOVICE HOLDING, a.s. je díky letitý sporům se skupinou KKCG medializována prakticky neustále: strukturu akcionářů VÍTKOVICE HOLDING tedy tvoří, VTK GROUP s 50 procenty, Ing. Jan Světlík, kterému patří 45 procent, a skupina KKCG Industry s 5 procenty akcií. VTK GROUP, a. s. je, a to dokonce rovněž uvádíme v médiích, ovládána Janem Světlíkem.

Témata: sociální karta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky