A zase ty sKarty! Drábek zatajil milionové výdaje navíc, tvrdí poslankyně za ODS

Lenka Kohoutová, poslankyně ODS, se opět pustila do TOP09 a bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Důvodem jsou opět sKarty, za které se podle poslankyně zbytečně vyhazují peníze.

660
reklama

Kohoutová, která má v ODS na starosti sociální oblast, se do TOP09 pustila kvůli pokutě půl milionu korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ministerstvo práce totiž v souvislosti s sKartami předalo České spořitelně osobní údaje stovek tisíc lidí.

Drábek podle Kohoutové tvrdil, že sKarty nebudou stát Českou republiku ani korunu a naopak ušetří čtvrt miliardy ročně.

"Dnes už je evidentní, že do své kalkulace jaksi zapomněl započítat například sto milionů korun, které by stát měl zaplatit za nákup čteček, nebo zhruba 3 miliony korun za poštovné, které prokazatelně hradí úřady práce, a další náklady při rozesílání karet, zároveň úspory počítal na základě povinnosti sKartu vlastnit, což je v přímém rozporu se všemi dohodami i platnými zákony. Zároveň je smutné, že naše upozorňování na problematické nakládání s osobními údaji v tomto projektu brali představitelé Ministerstva práce a sociálních věcí na lehkou váhu. Za pravdu nám musel dát až Úřad na ochranu osobních údajů, který své argumenty podpořil ještě půl milionovou pokutou pro ministerstvo," uvedla Kohoutová.

K tomu by Kohoutovou zajímalo, kdo zaplatí auditora, který by měl posoudit výši náhrad pro Českou spořitelnu.

Témata: sociální karta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky