Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlodějské předváděčky pro důchodce: Konečně padly pokuty! Prý jsou malé, zlobí se lidé

Zlodějské předváděčky pro důchodce: Konečně padly pokuty! Prý jsou malé, zlobí se lidé

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Kontroverzní společnosti, které pořádají předváděcí akce zaměřené na seniory, na nichž jim většinou vnutí předražené věci, dostaly na pokutách 5,5 milionu korun. A to jen za necelé čtyři měsíce!

Vyhráli jste! Dostanete oběd zdarma! Když podepíšete smlouvu hned, dostanete jedinečný dárek. Toto slyší neustále na předváděcích akcích snad tisíce seniorů. Bohužel obrovskému psychickému nátlaku společností, které tzv. předváděčky pořádají, nevydrží a podlehnou. Přitom naprostá většina společností se snaží důchodce podvést. Vychází to alespoň z výsledků kontrol České obchodní inspekce, kterou má televize Nova exkluzivně k dispozici.

"Při sto třinácti kontrolách bylo zjištěno porušení v jednaosmdesáti procentech," upozornil ředitel České obchodní inspekce Vladimír Velcovský.

Přestože se inspekce chlubí počtem odhalených pochybení i počtem rozdaných sankcí, i ona má co napravovat. Udělila sice 37 pokut, ale jen ve výši dohromady zhruba za 5,5 milionu korun. A to firmy s milionovými obraty zřejmě od nepravostí neodradí. Přitom každá jednotlivá pokuta může být až 5 milionů.

Počet kontrol na předváděcích akcích od loňska už Česká obchoní inspekce téměř zdvojnásobila. A o tom, jak seniory, ale i ostatní spotřebitele ochránit, se zabývá i ministerstvo průmyslu a obchodu. "Chceme zřídit takzvaného spotřebitelského ombudsmana. Kdyby byli vystavení takové praktice, tak by mohli zajít živnostenský úřad a byl by to podnět pro zahájení řízení," prozradil ministr Martin Kuba.

Kamera Televize Nova zachytila na předváděcích akcích už nespočet případů klamání. Nejabsudnějším podvodníkem byl prodejce zájezdů, který se v mžiku proměnil v lékaře.

Kvůli takovému chování společností zakročil i deník Blesk, který přišel s peticí proti šmejdům. Nejlepším bojem s těmito firmami ale bezpochyby je, jejich předváděcí akce zkrátka ignorovat.Lidé se ale v diskuzích zlobí, že 5,5 milionu jsou pokuty zatím spíš nízké. A nebo by to byla optimální pokuta pro jednu z firem takto fungujících.

Témata:  pokuty Předváděcí akce (tzv. šmejdi)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.