Hrozí raketový vzestup cen vepřového masa! Co se děje?

Trend snižování počtů prasat se znovu s koncem loňského roku obnovil. Od konce září se jejich stavy snížily skoro o půl milionu, podle centrální evidence jich bylo v únoru v České republice 1,12 milionu. Pokud nebude konkurence, hrozí raketový nárůst cen, říkají chovatelé.

660
reklama

Snižování počtů se děje kvůli zcela ekonomickým důvodům - během loňského roku vzrostly ceny krmiv, podle předsedy Svazu chovatelů prasat Jindřicha Macháčka až o třetinu. Přitom náklady na krmení tvoří 69 procent všech nákladů. "Tunu krmné sóji, kterou jsme vloni kupovali za 8 tisíc korun za tunu, nyní kupujeme za 11 až 13 tisíc korun," doplnil viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla, podle kterého roste cena i na evropských a světových trzích.

Přitom výkupní ceny od zemědělců za prvních několik týdnů letošního roku klesly, jsou nyní o tři procenta vyšší, než byly před rokem a kilogram živého masa se vykupuje podle chovatelů za 31,9 koruny. Ve ztrátě jsou i zemědělští giganti, podle Macháčka například Agrofert prodělal na výrobě masa za letošní první tři měsíce 45 milionů korun.

Klesá tak i potravinová soběstačnost a bezpečnost, výroba nedokáže nasytit ani polovinu českého trhu. Chovatelé se obávají, že se počty prasat a prasnic ještě více propadnou, mohli bychom být ve výrobě prasat soběstační na 30 procent, možná ještě méně. Podle dosavadních dat bylo v únoru celkem 1,12 milionu kusů prasat a 74,79 tisíce prasnic, o tři roky dříve bylo ještě v chovech 1,96 milionu kusů a skoro dvonjásobek prasnic.

Od nového roku navíc začala platit evropská směrnice, podle které se musí prasnice chovat ve více kusech u sebe. Česká republika směrnici dodržela a stihla realizovat, ale čeští zemědělci se obávají, že v Evropské unii je až čtvrtina trhu z chovů, které do přestavby budov neinvestovaly. Mohou tak mít nižší, prakticky dumpingové ceny. Podobná situace byla před rokem při importu vajec z neobohacených chovů. "U prasat se EU poučila a řekla, že nebude trpět obchodní války mezi zeměmi. Dělají všechno proto, aby jejich vlastní nařízení nebyla dodržována," dodal Jan Stibala, ředitel svazu chovatelů prasat.

Další možností podle něj jsou dotace do vepřového masa v západních zemích, či možnost, že se k nám dováží nekvalitní maso, které by si západní Evropané nekoupili. Argumentuje, že ceny dovozu jinak nejsou ekonomicky možné. Výkupní ceny živého masa ve Francii jsou podle něj přibližně stejné jako u nás, v dovozních cenách se tak podle něj neodráží náklady na dopravu, zabití a rozbourání zvířat.

Navíc se podle chovatelů snižují i počty porážek v Evropě, pokud klesne v ČR výroba pod únosnou míru, hrozí podle nich ztráta konkurence a následný raketový nárůst cen.

Témata: potraviny

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky