Za krizi můžou bankéři, teď budou pykat, rozhodl Brusel

Bankéři si v budoucnu zřejmě výrazně rozmyslí, jestli budou investovat s velkou mírou rizika. Evropský parlament totiž schválil výrazné omezení jejich maximálních bonusů, čímž výrazně snížil jejich motivaci jít do vysoce rizikových spekulací.

reklama

Opatření je součástí nového souboru pravidel, které de facto představují nejrozsáhlejší regulaci bankovního sektoru v EU. Ty například stanovují, že roční bonusy bankéřům mohou maximálně dosáhnout výše jejich ročního platu.

Důvodem takové změny byl mimo jiné i výrazný podíl tohoto sektoru na současné finanční krizi, když bankéři nezodpovědně velmi rizikově investovali ve vidině potenciálních obrovských zisků, od kterých se také odvíjely případné astronomické bonusy.

Podle novým pravidel by překročení výše jejich ročního platu bylo možné pouze v případě, že tak rozhodnou dvě třetiny akcionářů vlastnících minimálně polovinu akcií banky nebo tři čtvrtiny akcionářů. I po takto odhlasovaném navýšení však nebude možné bankéřům vyplatit vyšší bonus než dvojnásobek jejich platu.

"Jako zákonodárci neregulujeme výši mezd. Pravidla pro bonusy bankéřů vtisknou spravedlnost a transparentnost a přispějí ke změně bankovní kultury," vysvětlil zpravodaj reformního balíku Evropského parlamentu Rakušan Othmar Karas (ELS).

Banky budou muset být transparentnější

Banky by také měly nově zveřejňovat výše svých dosažených zisků, zaplacených daní a případných dotací získaných v jednotlivých členských státech, jakož i výše obratu a počtu zaměstnanců. Tyto údaje budou banky od roku 2014 poskytovat Evropské komisi, od roku 2015 pak budou zcela přístupné veřejnosti. Dohlížet nad bankami by přitom měly příslušné orgány členských států ve spolupráci s Evropským orgánem pro bankovnictví.

Lepší a kvalitnější rezervy bank

A novými povinnostmi zveřejňovat své výsledky nová pravidla pro 8200 bank v EU nekončí. Budou muset například v budoucnu vyčlenit více kvalitnějšího kapitálu jako takzvanou "rezervu na zlé časy". Konkrétně se bude jednat o minimálně o 8 procent kapitálu, z něhož alespoň polovina bude muset být takzvaný Tier 1, tedy kapitál nejvyšší kvality s nejnižším rizikem, který je snadno zaměnitelný za hotovost v případě potřeby výplaty vkladatelů a věřitelů.

Současně budou muset banky také vyčlenit "bezpečnostní kapitálovou rezervu", která zmírní případné ztráty a ochrání jejich kapitál. Akumulace kapitálu v časech hospodářského růstu do tzv."proticyklické kapitálové rezervy" by pak bankám měla poskytnout základ na plynulé poskytování úvěrů v horších časech.

Jedním z hlavní cílů reformy je také usnadnění poskytování úvěrů malým a středním podnikům, což by mělo přispět ke stimulaci ekonomického růstu. Nová pravidla totiž podle Evropského parlamentu způsobí, že banky budou schopny těmto podnikům poskytovat více půjček.

Aby nová pravidla mohla vstoupit v platnost od 1. ledna 2014, musí je ještě formálně schválit Rada ministrů.

Témata: banky | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky