Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České dálnice jsou nehorázně drahé. Jak je to možné?

České dálnice jsou nehorázně drahé. Jak je to možné?

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Různé krajinné rázy nebo zastavěnost oblasti, nejvíce ovlivňují ceny českých i světových dálnic. Například kilometr dálnice D11 stavěný na rovině stál 218,5 milionu korun, oproti tomu kilometr D8 v zastavěné oblasti více než 511 milionů korun.

V České republice se staví dálnice dráž než v Německu, při porovnání mimoměstských oblastí v nížinách a na pahorkatinách, stojí v ČR kilometr přibližně 226,6 milionu korun, u našich západních sousedů o skoro o 16 milionů korun na kilometr méně.

Nejlevnější je Dánsko, kde se zvládá postavit kilometr dálnice za 150,6 milionu korun. Levněji než Češi staví Chorvati, dražší jsou ale například Slováci, Maďaři a Rakušané, v posledně jmenovaném státu stojí kilometr dálnice skoro 330 milionů korun. Rakušané ale staví velmi často v hornatém, dokonce vysokohorském terénu, což stavbu prodražuje. Naopak i levnější Chorvaté budují dálnice v těžkém skalnatém pobřežní.

Ovšem server Dálnice.com vypočítal, že v Česku stojí kilometr v průměru 400 milionů korun.

Ze starších vyjádření představitelů společnosti Ředitelství silnic a dálnic vyplývá, že kilometr dálnice stojí 350 milionů korun, do této sumy je ale započítaná projektová dokumentace, výkup pozemků i postavení protihlukových bariér nebo například překladů plynových vedení a dalších terénních úprav.

Do cen uváděných ve studiích se také často nezapočítávají změny ve financích, které způsobí terén.

V českých krajích jsou také velkým problémem změny plánu, kdy nové vlády rozhodnou o tom, že na daný úsek nejsou peníze a dosavadní stavby se musejí zakonzervovat. Takovým příkladem je dálnice D3. Ta měla podle návrhů z roku 1999 stát 46,5 miliardy korun a do roku 2010 mělo být zaplaceno 60 procent ceny. Jenže ministerstvo nemělo na pokračování výstavby dálnice peníze, k tomu se přidaly problémy s výkupem pozemků a s vedením trasy D3. Další výstavba se stopla a za konzervaci platí stát nemalé částky.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (tehdy LIDEM) před rokem navrhoval dostavbu dálnice pomocí PPP projektu, o čemž nechce současná hlava rezortu Zbyněk Stanjura (ODS) ani slyšet.

Nyní začíná velká modernizace nejstarší české dálnice D1 - tepny mezi největšími českými městy Prahou a Brnem. Podle projektových cen měla stát modernizace mezi Mirošovicemi a Kývalkou 20 miliard korun, nakonec je ale zájemci vysoutěžili za přibližně 14 miliard korun.

Témata:  dálnice

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.