Další zdražování! Víme, co si Kalousek vymyslel tentokrát

Asociace hotelů a restaurací České republiky se ohradila proti připravované novele zákona, která obsahuje návrh na zvýšení maximální hranice rekreačního nebo lázeňského poplatku ("vzdušné") z 15 na 30 korun na osobu a lůžko. Asociace o tom informovala během úterního brífinku.

660
reklama

"Cestovní ruch, stejně jako jiné obory, byl v několika minulých letech zasažen silnou krizí, kterou ještě umocnilo dvojí zvýšení DPH. To mělo neblahý dopad na spotřebu zákazníků v oblasti gastronomických služeb," hodnotí situaci prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek s tím, že razantní navýšení poplatků za "vzdušné" jen dále zpomalí ekonomiku ubytovacích zařízení a tím i celkové odvody daní z tohoto odvětví.

Hoteliéři si podle svých slov nemohou dovolit přenést případnou zvýšenou daň na své zákazníky. Například čtyřčlenná rodina by měla nově za týdenní pobyt při plné sazbě zaplatit 840 korun jen na poplatcích, místo stávajících 420 korun! Hotely by však musely hradit tuto daň na úkor vlastního zisku. "Většina hotelů má nasmlouvané konečné ceny se svými obchodními partnery na celý rok a není možné je již navyšovat. Pro některé hotely, které mají například 300 lůžek, toto znamená milionové náklady, které by pro ně mohly být až likvidační," varuje Stárek s tím, že by celá novela rovněž mohla vést k nerovným podmínkám na trhu vlivem obcházení platby. Poctiví hoteliéři by tak mohli být trestání za svoji poctivost.

Konečnou výši "vzdušného" nám ve finále určují sice obce, ale ty nám samozřejmě nasadí vždy největší možnou částku. "Pro nás, jako pro provozovatele kempů, je celý zákon asi nejproblematičtější. Pokud totiž nyní vybíráme například 50 korun za přespání za noc, pak je zdražení o dalších 15 korun opravdu velkým skokem," říká za Asociaci kempů ČR Bohumil Starý

S tím souhlasí i viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Pavel Hlinka. "Takovýto zákon je jednoduše blbost. Jak vůbec stanovíme, kdo je turista? Kdo je obchodník? To akorát dává šanci podvodníkům neplatit. Nový zákon by měl být lepší, než byl ten starý, to zde však není," řekl Hlinka.

Argumenty podpořil za Asociaci cestovních kanceláří ČR také Jan Papež, podle kterého takováto změna uprostřed sezony jednoduše není možná.

Asociace hotelů a restaurací České republiky proto navrhuje dvě varianty:

V první možnost i úplné zrušení rekreačního a lázeňského poplatku a zvýšení poplatku z kapacity na 10 korun / osobu, den a lůžko. Tento poplatek by poté odevzdávali všichni ubytovatelé za každého hosta, zatímco rekreační poplatek se platí pouze za turisty nebo lázeňské hosty. "Jinak řečeno, pojďme platit všichni a za všechny, pojďme platit míň na hlavu a pravděpodobně ve finále vybereme víc," vysvětlil Václav Stárek. Dodal však, že s podporou takto revoluční změny ze strany zákonodárců ani nepočítá.

Ve druhé variantě navrhují hoteliéři, aby byl zachován stávající systém s tím, že se nebude jednat o tak razantní skokové zvýšení, návrh počítá s nárůstem o 100 procent, ale pouze o zvýšení na 20 korun a to až s účinností od 1. ledna 2014.

Novela zákona aktuálně putuje do hospodářského výboru PSP ČR, kde ji zákonodárci pravděpodobně projednají 20. dubna.

Témata: zdražování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky