Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Test bílých jogurtů. Víme, který totálně propadl

Test bílých jogurtů. Víme, který totálně propadl

Foto: Pixmac

Na pultech českých obchodů najdete v dnešní době nepřeberné množství bílých jogurtů. Za některé si připlatíte, za jiné dáte jen pár korun. Má ale cenu kupovat ty drahé? Otestovali jsme je za vás!

Jogurt z hlediska zažívacího traktu upravuje mikroflóru. Je důležité rozlišovat jogurty, které obsahují živé bakterie a pomáhají vám udržovaly ideální prostředí ve střevech. Proto je také důležité, aby lidé jedli kvalitní jogurty.

Jogurtů je v dnešní době celá řada a každý vypadá jinak. Zdání ale klame. Díky moderním technologiím se mohou vyrábět zráním třeba přímo v kelímku. "Jogurtová kultura se dá do mléka, zahřeje se na určitou teplotu a teplem se vytvoří jogurt. Pak jsou jogurty, které jsou dělané jinou technologií - v tanku," vysvětlil Vladimír Honzák, šéfkuchař pražské restaurace La Gare Brasserie.

Co se týče jogurtů, má Česko (nebo spíš Československo) jedno prvenství. V roce 1933 mlékárny v Michli vymyslely ovocný jogurt. Na bílý jogurt ve skleničce začaly dávat zavařeninu a tím i prodloužily jejich trvanlivost a jogurt tak rychle nehnil. Ovocný jogurt je tedy vynález z Československa.

Co je jogurt?Podle vyhlášky z roku 2003 nesmí být jogurt tepelně opracovaný. To znamená, že nesmí projít bodem varu a neměly by tam být přidány chuťové náhražky typu škrobů a modifikátorů.

1. Bio jogurt bílý selský s probiotickou kulturou BiFi

Objem: 400 gCena: 21,90 KčCena za 100 g: 5,48 KčVýrobce: Hollandia,Země původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 3,5 %Složení: BIO mléko, BIO mléčná bílkovina, živá jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5Chuť: Je evidentní, že tento jogurt zrál v kelímku. Vyznačuje se velikou hustotou a lehce hrudkovitostí. Ta ale není naškodí. Ta je tam proto, že neproběhlo promíchání. Je to velmi dobrý jogurt. Není tam cítit žádné nepříjemné chutě. Je tam přirozená jogurtová kyselost a chuť je vyvážená.

2. Selský jogurt bílý – jogurt bílý s probiotickou kulturou BiFi

Objem: 200 gCena: 11,90 KčCena za 100 g: 5,95 KčVýrobce: HollandiaZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 3,5 %Složení: Mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5Chuť: Tady je opět vidět, že jogurt zrál v kelímku. Je to příjemný a dobrý jogurt.

3. Jogurt bílý smetanový

Objem: 150 gCena: 10,90 KčCena za 100 g: 7,27 KčVýrobce: Mlékárna KunínZemě původu: Česká republikaObsah tuku: 10 %Složení: Smetana jogurtová kulturaChuť: Tady u tohoto jogurtu je vidět, že obsahuje víc tuku. Tuk v jogurtu v chuti rozhodně prospívá. Pro odborníka je jogurtová chuť žádoucí. Některé dámy sice vyhledávají ty s nízkým obsahem tuku, pro chuť to ale není nic ideálního.

4. Bio Via Natur – biojogurt bílý

Objem: 150 gCena: 12,90 KčCena za 100 g: 8,60 KčVýrobce: OlmaZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 3,2 %Složení: Mléko, sušené mléko, mléčná bílkovina, živé jogurtové kulturyChuť: Tento jogurt patří určitě k těm lepším.

5. Bílý jogurt

Objem: 180 gCena: 9,90 KčCena za 100 g: 5,45 KčVýrobce: ZottZemě původu: PolskoObsah tuku: Nejméně 3 %Složení: Mléko, sušené mléko, mléčné bílkoviny, jogurtová kultura¨Chuť: Toto je opět jogurt, který zrál v tanku, ale není špatný.

6. Klasik - Bílý jogurt

Objem: 150 gCena: 7,90 KčCena za 100 g: 5,27 KčVýrobce: OlmaZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 2,4 %Složení: Mléko, mléčná bílkovina, živé jogurtové kulturyChuť: Tento jogurt není špatný. Je to taková střední třída.

7. Activia bílá – bílý jogurt s bifidokulturou

Objem: 120 gCena: 8 KčCena za 100 g: 6,67 KčProdejce: DanoneZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 3 %Složení: Mléko, jogurtové kultury a BifidusActiregularisChuť: U tohoto jogurtu se opět musela odlít voda. To ale nevadí. V tomto jogurtu je podle mě ale něco, co tam být nemá.

8. Smetanový jogurt bílý

Objem: 150 gCena: 11,90 KčCena za 100 g: 7,94 KčVýrobce: Choceňská mlékárnaZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 10 %Složení: Smetana, živé jogurtové kulturyChuť: Tento jogurt je kyselejší. Obecně bych řekl, že to není špatný jogurt. Není tam nic navíc. Jsou ale lepší jogurty.

9. Jogurt bílý

Objem: 150 gCena: 9,90 KčCena za 100 g: 6,60 KčVýrobce: Mlékárna Valašské MeziříčíZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 3 %Složení: Mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kulturaChuť: Jogurt je trochu řidší a je to tedy slabší typ. Takové "nedochůdče".

10. Jogurt aktivní bílý (Tesco)

Objem: 125 gCena: 6,90 KčCena za 100 g: 5,17 KčVýrobce: HollandiaZemě původu: Česká republikaObsah tuku: Nejméně 3,5 %Složení: Mléko, mléčná bílkovina, jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium BB12, Lactobacillus acidophilus LA5Chuť: U jogurtů, které zrají v kelímku, se často dělá na povrchu voda. Stejně jako je to u tohoto vzorku. To ale není na škodu. Jogurt je živá kultura, probíhá tam proces, při kterém se voda odstraňuje od jogurtu. To je tedy v pořádku. Tento jogurt ale není podle chuti v ideální kondici.

11. Bílý jogurt nízkotučný

Objem: 150 gCena: 4,50 KčCena za 100 g: 3 KčProdejce: TescoZemě původu: NěmeckoObsah tuku: Nejméně 0,1 %Složení: Mléko, sušené odtučněné mléko, jogurtová kulturaChuť: Tenhle jogurt je dělaný nějakou zrychlenou metodou, která nedává jogurtu vyniknout. Jogurt je pak více mléčný a málo výrazný.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.