Byznys bude stagnovat, obávají se firmy

České podniky se bojí stagnace ve vývoji počtu zakázek. Podle dotazníkového šetření Svazu průmyslu a dopravy (SP) a České národní banky (ČNB) očekává v příštích šesti měsících stagnaci více než polovina (60 procent) firem, řekl ve středu Jaroslav Hanák, prezident SP.

reklama

Nárůst očekává 32 procent oslovených společností a snížení ve vývoji očekává osm procent firem. Při přiblížení na pouze příští čtvrtletí, očekává stagnaci přesná polovina (50 procent) firem, zvýšení 34 procent a snížení 16 procent podniků. "Toto je podle mne největší vykřičník," uvedl Hanák.
 
Snižuje se i počet firem, které očekávají zvýšení investičních výdajů. Myšlenku na zvýšení investic v následujícím půl roku, které by měly podpořit firemní růst, držela na konci druhého čtvrtletí nadpoloviční většina (56 procent firem) podniků, v prvním čtvrtletí jich bylo o devět procentních bodů více (65 procent). Ve zvýšení investic v následujícím roce doufá stejný počet podniků (56 procent), stagnaci očekává 23 procent firem.
 
Mezi faktory, které omezují firmy, očekávají podnikatelé negativní vývoj ve druhém kvartálu v cenách energie. S tímto názorem souhlasí více než tři pětiny (69 procent) respondentů.

Na druhém místě (60 procent) podniky očekávají nárůst cen materiálů. "Důležitý je nárůst cen magnetických materiálů, za posledních pět měsíců vzrostly ceny o 300 až 500 procent," uvedl František Hybner, ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace.
 
Obava z konkurence také vzrostla. V prvním čtvrtletí se jí bála čtvrtina respondentů, zostření konkurence se bojí o pět procentních bodů firem více (30 procent).

Do průzkumu se zapojilo více než 200 firem.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky