Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plánujete koupi bytu? Trh nabízí velmi slibné ceny

Ceny nových i starších bytů a rodinných domů klesly od roku 2008 o téměř desetinu (9,1 procenta). Nejlevnější nemovitosti jsou v oblastech s vysokou nezaměstnaností, naopak již tradičně "v cenách" vede Praha, vyplývá z šetření Českého statistického úřadu.

V Praze se byty v průměru prodávaly za 46 000 korun za metr čtvereční. V Brně pak za 31 800 korun a v Hradci Králové za 26 000 korun. "Ceny bytů se vyšplhaly vysoko i v Kladně, které obsadilo čtvrté místo s 24 124 korun za metr čtvereční," říká ředitel odboru statistiky cen Jiří Mrázek. Ale stále jsou tam ceny nižší téměř o polovinu oproti metropoli. Pražanům by se tudíž vyplatilo postavit si dům nebo koupit byt na Kladně. Navíc dojezdnost se pohybuje kolem půl hodiny. "Naopak cena starších rodinných domů se v Kladně pohybuje na velmi nízkých cenách," dodal Mrázek.

Ceny bytů a domů již několik let klesají, ale naopak hodnota pozemků buď stagnuje, nebo mírně roste.

Podle House Price indexu (HPI), který se skládá z cen starších a nových bytů a rodinných domů i s pozemky, se Česká republika pohybuje zhruba v průměru EU.

V mimopražských regionech se meziročně ceny starších bytů snížily o sedm procent. Výjimkou je trh v Praze - tady naopak od roku 2011 mírně ceny stouply, a to o 0,2 procenta.

"Bubliny, kdy cena nemovitostí vyskočí rapidně nahoru, splaskly a nejhůře zasáhly trh Španělska, kde ceny nemovitostí klesly od roku 2007 o 30 procent," uvedl Mrázek s tím, že podíl viny na tom jednoznačně měla ekonomická krize. Naopak ta podle něj nezasáhla do cen v Německu, kde naopak rostly. Stejně tak se zvedaly ve Francii.

V České republice se ceny nemovitostí zvedly zhruba 2,5krát. "Inflace vzrostla pouze 1,5krát a vliv na to měl růst kupní síly a rozvoj hypotečního trhu," říká Mrázek.

Témata:  bydlení nemovitosti

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.