Neplaťte u zubaře zbytečně! Na co máte ze zákona nárok?

Potřebujete ústa zbavit zubního kamene a váš zubař vás odbude mávnutím ruky a pošle vás k drahé zubní hygienistce? Ozvěte se! Tím, že vás dentista žene ze své ordinace rovnou za hygienistkami navíc porušuje zákon! Upozornil na to server aktuálně.cz

660
reklama

Ze zákona má totiž každý pacient nárok na jedno vyčištění zubního kamene za rok zdarma, jen v rámci preventivních prohlídek. U dětí jsou bezplatná dokonce dvě čištění za rok.

V podstatě jedinou podmínkou je to, abyste byli u dotyčného zubaře zaregistrovaní. "Pacient má právo na odstranění zubního kamene 1x ročně při preventivní prohlídce podle zdravotního řádu bezplatně," podotýká pro server Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

A přizvukuje i šéf stomatologické komory Pavel Chrz. Podle něj je automatické odeslání pacientů se zubním kamenem k dentálním hygienistkám jednoznačně chybou.

Jedním dechem ovšem dodává, že si tak jako tak nemyslí, že by podobná praxe byla buhvíjak rozšířená. Prý proto, že zubních hygienistek je málo.

A co dělat, pokud se zubař kroutí a zubní kámen odstranit odmítá? Stěžujte si právě u České stomatologické komory. Anebo jen trvejte na svém a stížností jen pohrozte.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky