Inspekce si došlápla na simulanty. Nenechte si vzít nemocenskou!

Bezmála tři tisíce Čechů přišlo loni o výplaty nemocenské, protože nedodržovali pravidla. V celorepublikovém měřítku jde o necelá dvě procenta zkontrolovaných, nejpoctivěji se stonalo v Praze. Jak neskončit mezi načapanými?

reklama

Inspektoři České správy sociálního zabezpečení vyrazili v roce 2012 na celkem 151 410 kontrol těch, kdo pobírali nemocenskou, hříšníky nachytali v 2977 případech. Nejaktivnější byli kontroloři v Jihomoravském kraji, ti zaklepali na 18 582 dveří. Přesto to nebyli oni, kdo by nejčastěji narazil na to, že dveřmi žádný stonající není, nejvíc prohřešků zjistili jejich kolegové ve Středočeském kraji, ti stopli výplatu nemocenské 343 lidem.

"Občané, kteří čerpají nemocenské, mají povinnost dodržovat stanovený léčebný režim a umožnit kontrolu dodržování tohoto režimu. Existuje-li podezření z porušení, ověřují se okolnosti ve spolupráci s pojištěncem a ošetřujícím lékařem. Pokud se to potvrdí, okresní správa sociálního zabezpečení řízení nemocenskou zmenší nebo úplně odebere," popsala mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Pokud jste také místo ležení v posteli chodili na procházky nebo za melouchem a kontrola vás nachytá, dozví se o tom váš lékař i zaměstnavatel.

Víte, jak je potřeba se chovat, abyste se takovým postihům nevystavovali? A je vůbec neschopenka to pravé řešení? Rozhodně pokud máte jen lehčí nachlazení, na které vám stačí tři dny pod peřinou a s čajem, vezměte si raději dovolenou, ne neschopenku. Na tu vám totiž právě tři dny nevyplatí vůbec nic ani stát ani zaměstnavatel.

Po třech dnech už máte nárok na náhradu mzdy od vašeho chlebodárce. Je o něco nižší než běžná mzda, ale pořád vyšší než nemocenská od pojišťovny.

Když budete doma s bacily, viry, zlomeninami či podobnou společností déle než tři týdny, ujme se vás také stát a začne váš nárok na nemocenskou. Pokud si ovšem platíte zdravotní pojištění, jinak jste ze systému vyloučeni.

A jsou tu i další věci, které musíte dodržet: doktorovi je třeba nahlásit adresu, kde budete stonat, a na zvonku musí být jasně označeno vaše jméno. Jinak znesnadňujete inspekci, aby vás zkontrolovala, a to se nevyplatí.

I když se kontrolor dozvoní – a kromě ČSSZ to může být i váš zaměstnavatel, nemáte vyhráno. Musíte totiž dodržovat léčebný režim, takže stavět příčku v koupelně nebo leštit okna byste rozhodně neměli. Když na vás tak narazí váš šéf, může vás to stát i práci a dvacet tisíc pokuty.

Máte ovšem nárok na šest hodiny vycházky, když vám to zdravotní stav umožňuje, a musí to být od 7 do 19 hodin, ponocování se nepřipouští.

Témata: nemocenská

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky