Bulhaři ještě v úterý odeberou licenci ČEZu

Ještě v úterý zruší Bulharsko licenci českému energetickému koncernu ČEZ. Podle serveru Novinite.com to uvedl bulharský premiér Bojko Borisov.

660
reklama

ČEZ dodává elektřinu do více než dvou milionů domácností a firem v západním Bulharsku, včetně hlavního města Sofie.

Prohlášení Borisova následuje poté, co v pondělí bulharské úřady uvedly, že navrhnou zrušení licence ČEZu. V minulých dnecskh desítky tisíc Bulharů protestovaly ve více než 20 městech proti vysokým cenám elektřiny.

Proti prohlášení bulharského premiéra se ČEZ ostře ohradil. "Prohlášení bulharského premiéra i prokuratury považujeme za hrubé porušení právních norem Bulharska jakožto členského státu Evropské unie. Jedinou autoritou, která může rozhodnout o zahájení procedury odebrání licence, je výhradně nezávislý energetický regulační úřad," sdělila mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová. Od něj zatím ČEZ nedostal žádné oficiální uvědomění o záměru tento krok učinit. "V takové zprávě regulátora musejí být navíc specifikovány přesné důvody pro odebrání licence a na odstranění těchto nedostatků musí mít posléze distribuční společnost přesně stanovenou lhůtu," dodala Půlpánová.

Společnost ČEZ v Bulharsku podle ní v plném rozsahu naplňuje veškeré povinnosti, které jí ukládá regulační rámec stanovený tamním energetickým regulačním úřadem, jakož i veškeré další právní závazky. "Proto kategoricky odmítáme jakékoliv pochybení, které by teoreticky mohlo vést k zahájení procedury odebrání licence. Společnost ČEZ zároveň nesouhlasí s politizací celé této problematiky vzhledem k blížícím se parlamentním volbám," řekla mluvčí ČEZu.

O licenci přišel ČEZ už letos i v Albánii.

Témata: čez

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky