Na lécích se dá ušetřit balík. Přečtěte si jak

Máme pro vás několik tipů, jak pořídit léky levněji než jste je kupovali dosud. Ušetřit můžete jak na výběru léků, tak na výběru lékárny. Někdy se vyplatí i domluva s lékařem, dotaz na pojišťovnu nebo žádost o příspěvek tamtéž. Ušetřit může skoro každý.

660
reklama

Kupujte léky bez receptu. Běžné levné léky (např. proti bolesti nebo na snížení teploty) se vyplatí kupovat bez receptu. Poplatek za recept totiž v tomto případě bývá vyšší než cena léku. Připočtete–li ještě regulační poplatek lékaři, jste na dvojnásobku.

Požádejte o levnější variantu léku. Levnější variantu originálního léku si můžete vyžádat rovnou v odrinaci u svého lékaře. A pokud vás to nenapadne v ordinaci, zeptejte se v lékárně. Řeknete-li si o levnější lék, s největší pravděpodobností dostanete namísto originálního léku generikum – lék se stejnou účinnou látkou, který byl vyroben po uplynutí ochranné lhůty na originální recept. (Například dražší brufen vás i s receptem od lékaře vyjde skoro na dvojnásobek levnějšího ibalginu, přičemž účinná látka ibuprofen je identická.)

Domluvte se na snížení počtu léků s lékařem. Pokud užíváte větší množství léků, není vyloučeno, že byste jejich počet mohli omezit. Promluvte si o tom opatrně s lékařem. Informujte ho třeba i o zlepšení vašeho zdravotního stavu. Je možné, že vám skutečně některý lék ze seznamu škrtne, protože ho už nepotřebujete.

Dobře sledujte ceny. Ceny léků se mění dokonce i několikrát za měsíc. To, pro co jste šli předminulý týden tak může být výrazně levnější, ale i dražší. Než (až) si o lék řeknete, ověřte si jeho cenu.

Nekupujte drahé multipreparáty. Příkladem jsou některé léky na současné snížení bolesti, zmírnění horečky a uvolnění ucpaného nosu. Namísto drahé kombinace si můžete pořídit obyčejný paralen a k tomu kapky do nosu.

Zvolte větší balení léků. Jedno větší balení bývá levnější než několik menších. Tak tomu zpravidla bývá, ale vyplatí se nespoléhat na pravidlo a cenu si třeba přímo v lékárně srovnat i s menším balením. Někdy jsou prodejci nevyzpytatelní, to známe i u potravin.

Pokud utratíte nad limit, čekejte vrácení peněz. Pokud jste během méně než dvanácti měsíců překročili limit daný státem za recepty, doplatky na léky a platby u lékaře, pojišťovna vám peníze vrátí. Nemusíte ji o to ani žádat, limit hlídá sama. Ale můžete si to pochopitelně sami ověřit u své pojišťovny. Limit na doplatky je u dospělých 5000 korun, u nedospělých dětí a lidí starších 65 let 2500 Kč. Vše, co v kalendářním roce utratíte za léky navíc, jsou peníze, na jejichž vrácení máte nárok.

Oběhněte více lékáren. Rozdíly v cenách léků se v lékárnách liší úplně stejně, jako se v jiných obchodech liší třeba ceny rohlíků. Pokud do druhé lékárny nemusíte cestovat do jiného města, vyplatí se vám porozhlédnout se po jiných cenách léků, které potřebujete. Při větším nákupu mohou rozdíly dělat i desítky nebo dokonce stovky korun. Nemusí to sice být pravidlo, ale obvykle bývají levnější větší lékárny s větším obratem. Rizikem v tomto směru jsou naopak lékárenské řetězce, které musí investovat i do marketingu a náklady promítají do svých cen. I když nabízejí některé zboží levněji, jiné zase o dost dráž. S výběrem lékárny vám může pomoci webová stránka Doplatky.eu, kde sami pacienti sdílejí informace o nejlevnějším léku ve svém městě či regionu. Stačí vyplnit jen název léku a svou přibližnou adresu.

Využívejte internetové lékárny. Tak jako je tomu u každého jiného sortimentu, na internetu nakoupíte nejlevněji. Internetovým prodejcům stačí sklad, nemusí mít prodejnu, armádu prodavaček, platit nájem a spoustu ostatního. Proto si mohou dovolit jít s cenou níže než kamenné obchody. Pokud tedy na léky nespěcháte, objednejte si je na webu a nechte si je poslat poštou. Úsporu si můžete spočítat v klidu doma při nákupu z gauče.

Podívejte se, co všechno hradí vaše pojišťovna. Každá pojišťovna nabízí svým klientům některé bonusy. Netýká se to sice obvyklých léků – třeba na chřipku, ale přesto můžete ledacos ušetřit. Nečekejte, že za vás bude pojišťovna platit všechno a pravidelně. Většinou jde o jednorázové příspěvky, například na očkování nebo příspěvek na hormonální antikoncepci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky