Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku se zavádí novinka: Prodej bytů ve veřejných aukcích. O co jde?

Novým způsobem chce prodávat byty královéhradecký magistrát. Nemovitý majetek, který doposud nenašel svého kupce, bude k mání v aukci, sdělila Mediafaxu v pondělí mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Jedná se o způsob, jež zaručí transparentnost prodeje, urychlí a zpružní celý proces. Město v loňském roce ve výběrovém řízení vybralo provozovatele veřejných aukcí, v současné době se připravuje prodej několika bytů.

"Formou aukcí plánujeme prodávat nemovitosti. V první řadě tímto způsobem chceme řešit prodej zbytkových bytů, které zbyly v bytových domech určených k privatizaci nebo prodeji. Předpokládáme, že v prvním kole aukce budeme nabízet kolem deseti bytů o nejrůznějších dispozicích," řekl náměstek primátora pro správu majetku a městské organizace Martin Soukup.

Zákon o obcích definuje, že o prodeji městského majetku rozhoduje zastupitelstvo, současně je v platnosti vyhláška, která stanoví možnost nákupu při dosažení nejvyšší ceny.

"Rozhodli jsme se tedy jít cestou takzvané rezervované ceny, kterou vždy předem schválí zastupitelé. Majetek bude nabízen formou aukce, provozovatel aukce zajistí dostatečnou prezentaci možnosti prodeje, aby se případných zájemců sešlo co nejvíce. V aukčním procesu bude dosaženo nějaké ceny - a pokud bude minimálně ve výši rezervované ceny, může pak náš odbor uzavřít kupní smlouvu s vítězem aukce," popsal celý proces Ondřej Votroubek, vedoucí odboru správy majetku města. Pokud rezervované ceny dosaženo v aukci nebude, musí se zastupitelé do šedesáti dnů od aukce rozhodnout, zda se majetek prodá či neprodá za nižší než původně rezervovanou cenu.

Témata:  nemovitosti aukce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy