Druhý pilíř důchodové reformy je mrtvý. Proč mu lidé nevěří?

Přestože je důchodové spoření, neboli druhý pilíř, podporované státem a možnost do něj vstoupit je pro většinu populace časově omezená na první pololetí letošního roku, hlásí o něj finanční poradci jen minimální zájem. Lidé podle nich vnímají tento produkt jako vysoce rizikový.

reklama

Zatímco původní třetí pilíř (penzijní připojištění) patřil v Česku k nejoblíbenějším finančním produktům a v listopadu 2012 lidé využívali do poslední chvíle příležitost ho uzavřít, do důchodového pojištění se nikdo nehrne a lidé projevují zájem spíše o jiné alternativy spoření na stáří. Kontrast mezi zájmem o druhý a třetí pilíř potvrzuje i interní průzkum finančně poradenské společnosti Broker Consulting.

"Zájem našich klientů o penzijní připojištění byl v roce 2012 extrémní a s blížícím se koncem roku stále stoupal. V posledních dvou měsících, kdy bylo možné penzijní připojištění uzavřít, tedy v říjnu a listopadu 2012, sjednali naši konzultanti bezmála 10 tisíc smluv, což je čtyřikrát více, než ve stejném období roku 2011. Naproti tomu je zájem o důchodové spoření po novém roce téměř nulový," uvedl Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Podle finančních poradců tak nastala neobvyklá situace, kdy poprvé za posledních dvacet let, budí státem podporovaný produkt takovou nedůvěru, že ho lidé masově odmítají. Důvod vidí v jeho nesrozumitelnosti, ale také vysokém politickém riziku, které se Češi naučili vnímat. "Po zkušenostech se stavebním spořením už si veřejnost uvědomuje, že stát může měnit pravidla i během hry a slovo 'státní' zdaleka neznamená jistotu a garanci," doplnil Lener.

Druhý pilíř, coby státní produkt, má výhodu nízkých poplatků, které jsou omezené zákonem. Díky nim pak podle propočtů vychází důchodové spoření výhodně pro všechny, jejichž měsíční příjmy se pohybují kolem 30 tisíc korun. Někteří finanční poradci však tento pohled na věc považují za velmi zkreslený a zveřejňované kalkulátory bývají podle nich často záměrně zavádějící.

"Při posuzování výhodnosti je potřeba kromě prostého propočtu zhodnocení brát v potaz také rizikovost, dostupnost peněz a případě II. pilíře také snížení státního důchodu z I. pilíře," upozorňuje analytik Broker Consulting Jan Šimek s tím, že vzhledem k politickému vývoji lze už nyní považovat druhý pilíř za mrtvý, vstup do něj za vysoce rizikový a pravděpodobnost, že se jeho účastníci v důchodu skutečně dočkají příjmů, které vychází v kalkulačkách, za minimální.

"Daleko pravděpodobnější je, že bude zrušen, nebo modifikován. Jak bude potom naloženo s penězi, které si lidé do důchodového spoření uloží, zůstává neznámou," uzavřel Šimek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky