Ekonomové jsou optimističtí. Končí problémy Česka?

I přes nepovzbudivá čísla hodnotící současný stav české ekonomiky mají finanční ředitelé více optimismu než před půl rokem. Tehdy uvedlo nadějné vyhlídky 27 procent finančních manažerů, aktuální průzkum však ukázal optimistickou náladu u 40 procent z nich, uvádí v úterý průzkum společnosti Deloitte.

reklama

"Mírný optimismus mezi finančními řediteli v ČR se přenáší do ochoty nastartovat růst dodatečnými externími zdroji. Zatímco před půl rokem pouze pět procent ředitelů plánovalo do roka zvýšit dluhové zatížení firmy, nyní to je již pětina dotázaných," uvedl vedoucí partner oddělení auditu ve společnosti Deloitte ČR Martin Tesař s tím, že patrná je také klesající tendence v záměrech úroveň zadlužení snižovat.

Prioritou ředitelů podle průzkumu stále zůstává růst tržeb, a to jak na současných, tak na nových trzích. Obdobný je také trend v udržování zaměření se na úsporu nákladů. Mezi další priority patří investice.

"Významná pozice českých bank a nízké úrokové sazby jsou jedním z důvodů pro tento postoj. Banky jsou totiž velmi ochotné klientům poskytnout zdroje za atraktivních podmínek. Navíc, jak ukazuje průzkum, víra v delší udržitelnost příznivých finančních podmínek spíše roste," dodal Luděk Niedermayer, ekonomický expert společnosti Deloitte.

Průzkum také ukázal, že stále více firem zvažuje restrukturalizaci svého obchodního modelu. Jako možnou prioritu to připustilo 23 procent dotázaných finančních ředitelů, což je o 11 procent více než před půl rokem.

"Jistá míra opatrnosti firem je jasnou reakcí na krátkodobé i dlouhodobé nejistoty ohledně fungování ekonomik. Zároveň komplexní pohled na naše zjištění naznačuje, že podniky jsou na možné výkyvy trhů připraveny výrazně lépe, než tomu byl před nástupem krize v roce 2008," zakončil Niedermayer. Vítaným zjištěním je podle jeho slov rovněž nižší důraz na snižování nákladů, který naznačuje jak vyšší konsolidaci firem, tak i strategičtější zaměření, neboť nikoliv jen úspory, ale kvalita produkce a schopnost prodeje rozhoduje o úspěchu.

V regionálním srovnání se nejvíce zhoršily vyhlídky mezi finančními řediteli v Polsku a Slovinsku. Naopak nárůst optimismu spatřují kromě České republiky finanční manažeři v Chorvatsku, Rumunsku, na Slovensku a Bulharsku. Průzkum společnosti Deloitte se konal v září a říjnu letošního roku. Zúčastnilo se ho celkem 362 finančních manažerů z významných společností z těchto zemí: Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Témata: ekonomika | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky