Investovat je snadné. Jak můžete vydělat?

Investování je jednodušší než si myslíte a nepotřebujete k němu žádné zvláštní znalosti ani miliony. Jak vydělat, radí v osmi snadných krocích server Peníze.cz.

reklama

Základní vlastností správného investora by měla být trpělivost. Pokud očekáváte rychlé zisky v průběhu pár měsíců, jste spíš spekulantem. Nejvhodnější je investovat alespoň na deset let, abyste v tomto období prošli krizí. Pak můžete očekávat mnohem vyšší zisky.

Jistotou je nakoupit akcie velkých firem, které tak snadno nemohou zkrachovat a fungují stále - i za dob hlubokých krizí. Těmi jsou například elektrárny, potravinářské firmy, média či farmaceutické společnosti. V Česku je typickým příkladem ČEZ.

Máte-li volných 100 tisíc korun, můžete si podle infomací serveru Peníze.cz nakoupit 40 akcií ČEZ, 40 akcií Telefóniky, 10 akcií Erste a 3 akcie Komerční banky. Na dividendách vám vynesou okolo 5 až 6 tisíc korun ročně.


Dluhopisy nebo fondy?

Všeobecně se má za to, že investice do státních dluhopisů je jistotou, v níž nemůžete přijít o peníze. Jak ukazuje řecký příklad, úplně stoprocentně to neplatí. Vhodnější je podle Peníze.cz zvolit peněžní fond. Do něho je nejlepší začít nakupovat co nejdříve, nejlépe hned po druhé výplatě - tak vám vynese o mnoho víc.

Důležité je také nakupovat pravidelně. Protože málokdo má čas sledovat změny kurzů a poklesy cen, můžete tuto starost svěřit odborníkům. Ti se vám o peníze postarají.

Pokud máte více volných prostředků, je vhodné investovat je do několika různých fondů. Snižujete tím riziko ztrát. Pokud tolik nemáte, můžete fondy po čase, třeba i po několika letech, měnit a přecházet vždy k výhodnějšímu.

Nejlepší radou, kdy nakupovat a kdy naopak prodávat akcie a nejlépe tak vydělat, vám mohou přispět překvapivě noviny. V době, kdy se píše o tom, jaké jsou zisky z akcií a investic, je dobré přestat nakupovat a počkat si na krizi - pak akcie nakoupíte za mnohem nižší ceny.

Když se naopak píše o krizi a ztrátách, neprodávejte a nakupujte za nejnižší možné ceny. Když se ekonomice daří a tušíte, že můžete mít nejvyšší zisk, prodejte. Získané peníze je pak nejlepší rovnou zužitkovat a využít například na bydlení nebo i cestování. Pokud je necháte ležet na účtě, opět o ně přicházíte.

Témata: investice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky