Zdravotní pojišťovny si mají samy určovat výši pojistného?

V Německu byly zrušeny regulační poplatky ve zdravotnictví, zatímco u nás máme poplatky a ministerstvo přichází se změnou systému pojištění. Člen SPOZ Jiří Bejlovec se rozhodl srovnat situaci v Německu se situací v České republice.

660
reklama

V Německu byly poplatky u lékaře placeny jinak než u nás. Pokud šel pacient k doktoru v daném čtvrtletí, zaplatil 250 korun a v tom samém čtvrtletí už u žádného doktora poplatek nehradil. Tak to platilo od roku 2004 až do konce tohoto roku. Od roku 2013 se už v Německu za návštěvu lékaře nebude platit nic.

Bejlovec očekává, že v České republice vydrží poplatky u lékaře tak dvakrát déle než u našich sousedů, kde zrušili poplatky kvůli velkému přebytku financí ve zdravotních pojišťovnách. U nás ale pojišťovny špatně hospodaří, jak uvádí Bejlovec.

Navíc si v Německu uvědomili, že poplatky poškozovaly sociálně slabší, kteří raději nedocházeli ani k preventivním prohlídkám, a zdravotnictví nepomáhaly. Poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek se radoval, jak málo pacientů nyní chodí na pohotovost. Je ale oprávněné se z toho radovat?

Pavel Vepřek by chtěl zavést pojištění složené ze dvou částí. První část by se strhla procentuálně z příjmu, druhou část by si určila sama pojišťovna. Podle Vepřeka by bylo výhodou to, že by ztráty pojišťoven nemusel vykrývat stát.

Vzhledem k tomu, že pojišťovny v minulém roce hospodařily se ztrátou pěti miliard, jakou by si asi určily částku, kterou by jim měl každý klient zaplatit? Bejlovec pochybuje, že by změna v placení poplatků vyřešila problémy ve zdravotnictví.

„Nakonec, shrňme si ten protiklad, kdy v Německu je dost peněz ve zdravotnictví a netřeba tak omezovat péči, kdežto u nás se i přes opatření poplatků hospodaří se ztrátou a na ministerstvu se zabývají úvahami, jak vytáhnout další peníze, je jedno, jestli od pracujících, nebo od důchodců," dodává Bejlovec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky