Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechy ohrožuje chudoba nejméně ze všech obyvatel EU

Čechy ohrožuje chudoba nejméně ze všech obyvatel EU

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nejnižší podíl obyvatel ohrožených chudobou, nebo sociálním vyloučením, měla vloni ze všech zemí EU Česká republika. V té se tento problém týkal 15,3 procenta lidí, tedy asi 1,6 milionu Čechů, průměr EU přitom představoval 24 procent, informoval v pondělí Evropský statistický úřad (Eurostat).

"V roce 2011 bylo v zemích Evropské unie ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením 119,6 milionu lidí, což je 24,2 procenta všech obyvatel členských států. O rok dříve ohrožovala chudoba 23,4 procenta Evropanů," uvedl na svých oficiálních webových stránkách Eurostat.

Nejvíce ohrožených obyvatel žije podle statistik v Bulharsku, kde se problém týká téměř každého druhého. Následuje Rumunsko a Lotyšsko (shodně po 40 procentech), dále Litva s třetinou obyvatel ohrožených chudobou a krizí zmítané Řecko s Maďarskem (po 31 procentech).

Kromě České republiky, která se vloni vrátila na hodnoty z roku 2008, se v tomto ohledu dařilo také Nizozemsku a Švédku, kde je v ohrožení chudobou "pouze" 16 procent obyvatel, následovalo Lucembursko a Rakousko (17 procent v obou státech).

Osoby ohrožené chudobou jsou podle metodiky Eurostatu občané žijící v domácnostech s celkovým příjem pod úrovní 60 procent průměrného příjmu daného státu.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy