Splácení dluhů se nejvíc nedaří lidem do 40 let věku

Průměrný věk člověka, který má finanční závazek po datu jeho splatnosti je přesně 40 let. Lidé ve věku 20 – 40 let jsou zároveň nejpočetnější skupinou, která své dluhy neplatí včas. Takový závěr vyplývá ze statistik společnosti B4B INKASSO s.r.o. Firma, která porovnala údaje několika tisíc dlužníků z celé ČR, patří mezi 3 největší inkasní agentury v Česku. Z jejích statistik zároveň vyplývá, že až 75 % pohledávek lze od dlužníků získat dohodou bez nutnosti soudního sporu či exekuce.

660
reklama

V Česku je obor inkasa pohledávek zastíněn nestandardní činností některých "vymahačských firem" a podvědomím mnoha lidí, že pohledávku lze řešit jedině přes soudy a exekutory. Jak potvrzuje jednatel společnosti B4B INKASSO s.r.o. Miroslav Rozbroj, institut soudu a exekutora má své místo až po vyčerpání všech mimosoudních možností. „Naše statistika potvrzuje, že při aktivní komunikaci s dlužníkem není v drtivé většině případů soudů ani exekutorů potřeba. Většina dlužníků s námi spolupracuje a hledáme společně řešení. Základem je, že o závazku dlužník ví a komunikuje s námi. Pohledávka je tak vyřešena rychle. To je dobře pro věřitele a pro dlužníky je to způsob, jak zaplatit dluh nejlevněji."

Průměrný dlužník v databázi několika tisíc dlužníků společnosti B4B INKASSO s.r.o. má 40 let. V oblasti telekomunikací je mu 37 let, u bankovních závazků pak má 42 let. Nejvíce dlužníků ve všech oblastech je ve věku 20-40 let. Podle Miroslava Rozbroje to může souviset s různou mírou zodpovědnosti jednotlivých skupin obyvatelstva: „Obecně platí, že starší generace je zodpovědnější a rozvážnější. U mladších lidí do 40 let často dochází k situacím, že lidé přecení své možnosti. Navíc nemají takové zábrany se zadlužovat."

Inkasní agentura přebírá od svých klientů pohledávky, které jsou po splatnosti. B4B INKASSO s.r.o. je společně s dalšími asi 20 agenturami členem Asociace inkasních agentur. Závazný je pro ni etický kodex, který firmy společně vytvořily. Ten definuje postupy, kterými se má inkasní firma řídit.

Témata: dluhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky