Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kritizované "socKarty" musí být povinné! otočila nová ministryně Müllerová

Kritizované

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ludmila Müllerová (TOP 09), nová ministryně práce a sociálních věcí, nevidí jinou možnost, než aby sKarty byly povinné. Dobrovolnictví by znamenalo ohrožení celého systému, nemáme jinou možnost než se řídit smluvními ujednáními, řekla v pondělí na Radiožurnálu.

"sKarty musí být povinné, jejich dobrovolnost by ohrozila celý systém výplaty sociálních dávek," uvedla v pondělí ve 20 minutách Radiožurnálu nová ministryně.

Přitom premiér Petr Nečas (ODS) minulý pátek na tiskové konferenci po jmenování Müllerové uvedl, že by si rozhodně přál, aby byly sKarty dobrovolné, a že tím tlumočí vůli celé ODS.

"Pokud se rozhodneme, že budeme chtít mít systém dobrovolný, bude to znamenat, že celý systém sociálních karet může být ohrožen. Dneska na základě smluvních ujednání zákonů, kde je psáno, že výplaty budou prováděny prostřednictvím sociálních karet, tak nemáme jinou možnost, než se tímto řídit," zdůvodnila své stanovisko ministryně.

Dodala, že těm, kdo by si sKartu nevyzvedli na úřadě, bude pozastavena výplata dávek.

Na téma sKaret tak nejspíš dojde na úterním jednání premiéra a Müllerové, kteří chtějí odpoledne na tiskové konferenci představit start důchodové reformy.

Müllerová nahradila na postu svého stranického kolegu Jaromíra Drábka, který rezignoval poté, co soud uvalil vazbu na jeho prvního náměstka Vladimíra Drábka kvůli podezření z korupce.

Témata:  sociální karta

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy