Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

POZOR! Staré maso objeveno v těchto prodejnách

Inspektoři krajských veterinárních správ za uplynulých deset dnů objevili další prošlé zboží, zboží bez patřičných dokladů, ale i nelegální jatka. Agenturu Mediafax o výsledcích kontrol informoval v pátek mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zboží s prošlým datem použitelnosti se musí tzv. neškodně odstranit, to znamená zlikvidovat v asanačním podniku. To se týkalo tří kilogramů uzenin z prodejny v Šenově u Ostravy, téměř tří kilogramů uzenin v Ostravě-Porubě, zhruba deseti kilogramů uzenin a cikánské pečeně v Přelouči, 3,5 kg kuřecích srdcí v prodejně v Ronově nad Doubravou, 7 kg uzenin a šunky v Horní Lutyni a přes 4 kg jitrnicového prejtu v Českém Těšíně. V řeznictví v Milevsku nařídili veterinární inspektoři zlikvidovat 11 kg prošlého masného polotovaru - vinné klobásy kvůli smyslovým změnám. Kromě nařízené likvidace bylo zahájeno s dotyčnými subjekty správní řízení za účelem uložení pokuty.

Nelegální jatka odhalila cizinecká policie v Brně, k případu byla pozvána Státní veterinární správa. Jednalo se o nelegální porážku drůbeže, navíc v objektu byly zjištěny neodpovídající hygienické podmínky a zajištěno 625 kg drůbeže, která musí být zlikvidována. Provozovatel navíc musí počítat s uložením pokuty.

Špatné označení, popřípadě žádné, je stále se objevující prohřešek u prodejců na některých farmářských trzích. Například ve Zbiroze prodejce označení o datu použitelnosti a doklady o původu trvanlivých masných výrobků (uzenin) nakonec doplnil, nicméně prodej byl posléze ukončen. Tamtéž prodejce nabízel bez ochrany před povětrností a bez informace o datu spotřeby a teplotě uchovávání uzené nebalené ryby. I v tomto případě byl prodej ukončen. V Třinci na trhu nabízel prodejce 40 kg pařených sýrů bez dokladu o původu a 7,5 kg prošlého Jánošíkova oštěpku, který bylo nařízeno zlikvidovat. Ve všech případech musejí prodejci počítat s pokutou.

Témata:  státní potravinářská inspekce

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:15

29. dubna 2024 10:43

Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Na dluh Francie by se skládali občané celé eurozóny

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Francouzský prezident Emmanuel Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Měla by být v důsledku tolerantnější k inflaci. Francii by to ulevilo od nákladů dluhu. Ovšem občané eurozóny by tím více ztráceli na kupní síle svých úspor a příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy