Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výroba masa a mléka klesá, ceny výrobců naopak rostou

Výroba masa a mléka klesá, ceny výrobců naopak rostou

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny českých zemědělských výrobců během července až září rostly u jatečního skotu, prasat i drůbeže, proti tomu zlevnila produkce mléka. Ve sledovaném období vyprodukovali farmáři 112 525 tun masa, což představuje meziroční pokles o 6,3 procenta, informoval v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve třetím čtvrtletí 2012 se počty poraženého skotu meziročně snížily o 9,3 procenta na 55 tisíc kusů. U jatečných býků činil pokles 18 procent a u krav 4,3 procenta, přičemž podíl těchto kategorií na celkovém počtu poraženého skotu byl u jatečných býků 38 procent a u krav 48 procent. Produkce hovězího a telecího masa dosáhla 15 591 tun. Proti stejnému období minulého roku se jedná o pokles o 10,1 procenta.

Rovněž počet poražených prasat meziročně klesl (-8,9 procenta), produkce vepřového se snížila o devět procent na 58 166 tun.

Výroba drůbežího masa zůstala meziročně beze změny na úrovni 38 710 tun.

Ve třetím kvartálu ceny zemědělských výrobců jatečného skotu meziročně vzrostly v průměru o 10 procent u všech kategorií: u býků, u jalovic, u krav i u telat. Zvedly se také ceny zemědělských výrobců jatečných prasat (o 14,1 procenta). Ceny zemědělských producentů jatečných kuřat se zvýšily o 1,8 procenta.

Zahraniční obchod s masem vykázal ve sledovaném období zápornou bilanci u všech tří druhů: −3 029 tun u hovězího, −49 849 tun u vepřového a −16 902 tun u drůbežího.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy