Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dochází ropa! Unipetrol omezuje provoz. Co to znamená?

Největší zpracovatel ropy v Česku, petrochemický holding Unipetrol, má problém s nákupem suroviny prostřednictvím ropovodu IKL. Rafinerie v Kralupech nad Vltavou zastaví kvůli nedostatku ropy tento týden výrobu, ropa chybí na několik dnů provozu. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

Unipetrol, který je majoritním vlastníkem dvou fungujících českých rafinerií v Litvínově a Kralupech, tak zpracuje méně ropy. Nedostatek paliv u pump ale podle listu nehrozí.Holding bude situaci od čtvrtka řešit odstávkou, kterou původně plánoval kvůli pravidelné údržbě až na listopad. Nedostatek ropy ale může trvat až do konce roku, může tak postihnout i provoz litvínovské rafinerie. To vše by podle analytiků mělo dopad na hospodaření Unipetrolu, pokud by se firmě nepodařilo situaci vyřešit zvýšenou dodávkou z ropovodu Družba.Ropovod IKL byl vybudován v 90. letech jako alternativa k ruské Družbě, kterou tekla do Česka většina potřebné ropy až do loňska. Letos se poprvé v historii poměr obrátil ve prospěch IKL, napsaly dnešní HN.

Témata:  ropa

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.