Dochází ropa! Unipetrol omezuje provoz. Co to znamená?

Největší zpracovatel ropy v Česku, petrochemický holding Unipetrol, má problém s nákupem suroviny prostřednictvím ropovodu IKL. Rafinerie v Kralupech nad Vltavou zastaví kvůli nedostatku ropy tento týden výrobu, ropa chybí na několik dnů provozu. Uvedly to dnešní Hospodářské noviny (HN).

reklama

Unipetrol, který je majoritním vlastníkem dvou fungujících českých rafinerií v Litvínově a Kralupech, tak zpracuje méně ropy. Nedostatek paliv u pump ale podle listu nehrozí.

Holding bude situaci od čtvrtka řešit odstávkou, kterou původně plánoval kvůli pravidelné údržbě až na listopad. Nedostatek ropy ale může trvat až do konce roku, může tak postihnout i provoz litvínovské rafinerie. To vše by podle analytiků mělo dopad na hospodaření Unipetrolu, pokud by se firmě nepodařilo situaci vyřešit zvýšenou dodávkou z ropovodu Družba.

Ropovod IKL byl vybudován v 90. letech jako alternativa k ruské Družbě, kterou tekla do Česka většina potřebné ropy až do loňska. Letos se poprvé v historii poměr obrátil ve prospěch IKL, napsaly dnešní HN.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky