Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Díky Nečasově vládě přijde Česko o 500 miliard, kritizuje Hulínský

Díky Nečasově vládě přijde Česko o 500 miliard, kritizuje Hulínský

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Selhání Nečasova kabinetu v podobě ztráty až 500 milionů eur (12,49 miliardy korun) z evropských fondů je podle stínového ministra pro místní rozvoj Petra Hulínského (ČSSD) dalším pomyslným hřebíčkem do rakve vlády. Ta by měla urychleně odejít a umožnit předčasné volby, uvedl Hulinský v úterý.

"Informace o tom, že Evropská komise neproplatí Česku 500 milionů eur z operačních programů Doprava a Životní prostředí považuji za potvrzení těch nejhorších obav, které ČSSD ohledně čerpání evropských fondů měla," uvedl k úterní informaci stínový ministr pro místní rozvoj Petr Hulinský ČSSD.

Ten je přesvědčen, že omezení dotací z evropských zdrojů je politickým i personálním selháním vlád Petra Nečase i Mirka Topolánka.

Ministr Dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) uvedl, že na základě auditu Evropské komise čeká Operační program Doprava plošná korekce výdajů o 10 procent. "V absolutní hodnotě se jedná o finanční korekci ve výši cca 9,5 miliardy korun," upřesnil Dobeš.

Provedení této plošné korekce je podle něho nutnou podmínkou pro obnovení certifikace, respektive obnovení čerpání prostředků ze zdrojů EU. "V případě, že nedojde k prodlení na straně Evropské komise, prostředky obdržíme již v průběhu tohoto roku. Realizací plošné korekce nedojde ke ztrátě prostředků ze zdrojů EU, tyto prostředky bude možno použít na financování takzvaných náhradních projektů, například na projekty modernizace dílčích úseků dálnice D1," zakončil ministr dopravy.

Témata:  Petr Nečas

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy