Rebelové ODS: Nečasovo gesto je nedůstojné!

Ani úterní večerní schůzka rebelujících poslanců ODS s několika dalšími členy poslaneckého klubu nikam nevedla a další jednání se odehrají příští týden v úterý. Novinářům to v úterý večer po skončení schůzky řekl poslanec Michal Suchánek.

reklama

Podle dostupných informací byla na schůzce pouze část rebelujících poslanců za ODS, které doplnilo několik dalších členů poslaneckého klubu. Premiér Petr Nečas navrhl rebelantům ještě před jednáním kompromis spočívajícím v tom, že by se zvedala příští rok pouze nižší sazba DPH ze 14 na 15 procent, a ta vyšší zůstala na 20 procentech. Pro rebelující poslance je to ale málo a vidí v takovém ústupku jen jeden z prvních kroků.

"Premiérův návrh je první vstřícný krok a já ho oceňuji. Ukazuje ovšem, že prostor na výdajové straně stále je. Podle mého názoru jasný vzkaz z krajských a senátních voleb a také z prohlášení klíčových ekonomů je, že sazba DPH má zůstat stejná, nemá se měnit," uvedl po úterním dopoledním jednání poslaneckého klubu jeden z rebelů Marek Šnajdr.

Premiérova varianta se mu líbí pouze jako gesto. "Přijde mi nedůstojné diskutovat o tom, jestli jedno procento nahoru, jestli na rok nebo na dva, vzkaz voličů je příliš jasný na takový postup," dodal Šnajdr.

Sněmovna má kýžený daňový balíček na pořadu schůze, která začne 23. října. Miroslava Němcová (ODS), předsedkyně dolní komory parlamentu, ohlásila, že schůze bude trvat přibližně dva týdny a může se protáhnout. Aby koalice přehlasovala prezidentské veto, potřebuje 101 zvednutých rukou. Šestice rebelů z řad ODS však současné znění zákona odmítá.

Témata: Nečas, Petr | ods

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky