Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakázka století: ČEZ vyřadil ze soutěže o Temelín Arevu, nesplnila požadavky

Zakázka století: ČEZ vyřadil ze soutěže o Temelín Arevu, nesplnila požadavky

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Francouzská společnost ucházející se o dostavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín Areva nesplnila požadavky vypsané veřejné zakázky. Energetická skupina ČEZ ji vyřadila z tendru v pátek, ve hře o zakázku století tak zbývá česko-ruské konsorcium MIR.1200 a společnost Westinghouse.

"Kromě zákonných podmínek se francouzské Arevě nepodařilo naplnit ani další definovaná vylučovací kritéria. Vzhledem k tomu, že tendr probíhá podle zákona o zadávání veřejných zakázek, její nabídka musela být z dalšího řízení vyloučena," uvedl k současné situaci tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.Konkrétní důvody vyřazení sdělil ČEZ prozatím pouze postižené společnosti. "Vzhledem k tomu, že uchazeč má právo podat námitky vůči tomuto rozhodnutí, mohou být konkrétní důvody veřejnosti sděleny až poté, co proběhnou veškeré možnosti případného odvolání, tak aby byla naplněna korektnost tendru," vysvětlil Kříž.Areva podá proti rozhodnutí námitku, domnívá se, že splnila všechna zadávací kritéria. "Jsme přesvědčeni, že pro ČEZ máme tu nejkonkurenceschopnější nabídku a náš závazek k projektu dokončení Temelína zůstává nezměněn," řekla za společnost Sandra Zouzalová.U ostatních uchazečů zatím ČEZ neshledal, že by v některých bodech nesplnili požadavky zadavatele.Energetická skupina vyhlásila veřejnou zakázku na dostavbu Temelína 3. srpna. 2009. Do jara 2010 se kvalifikovali tři zájemci, včetně vyřazené Arevy, s nimiž se konala následně do října 2011 jednání týkající se veškerých aspektů dotčené veřejné zakázky. ČEZ má nyní na výběr dodavatele mezi konsorciem MIR.1200 a společností Westinghouse více než rok. Podpis smlouvy na nejdražší zakázku v historii ČR (200 miliard korun) je naplánován na konec roku 2013. Uchazeči slibují přes 70procentní účast tuzemských firem.

Témata:  ČEZ

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy