Skupina Vítkovice má zakázku za 55 milionů, pro jadernou elektrárnu v Rusku

Největší česká strojírenská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP uzavřela na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně kontrakt na dodávky pro ruskou energetiku. Jde o smlouvu na zařízení (trubkové svazky) pro Balakovskou jadernou elektrárnu.

660
reklama

Hodnota zakázky je zhruba 55 mil. Kč (2,2 mil. EUR) a už sedmým kontraktem svého druhu od chvíle, kdy česká strojírenská skupina podepsala memorandum o spolupráci s ruskou skupinou ROSATOM. Předchozí smlouva na dodávku speciálních výměníků určených pro systém regenerace páry pro nový blok Rostovské jaderné elektrárny za více než 7 mil. EUR byla přitom podepsána před necelými dvěma týdny.

Na ruském trhu se VÍTKOVICE neangažují jen v energetice. V současné době skupina dodává technologií pro hutě, válcovny, průmyslové pece, ocelové lahve, mlecí koule, CNG technologie a řadu dalších produktů. „V těchto dnech jsme například uzavřeli i kontrakt na dodávku metalurgických komponentů za tři čtvrtě milionu euro," upřesnil předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE HOLDING Jan Světlík.

Strojírenská skupina VÍTKOVICE MACHINERY GROUP podepsala memorandum startující velký projekt spolupráce s ruskou skupinou ROSATOM, která úspěšně staví řadu jaderných bloků v Ruské federaci i dalších zemích, loni v říjnu. Memorandum, které za ruskou skupinu potvrdila dcera ROSATOMu, firma Rusatom Overseas, má v budoucnu VÍTKOVICÍM zajistit uzavření smluv na dodávky zařízení pro jaderné elektrárny budované skupinou ROSATOM, transfer špičkových technologií z ruské strany a také spolupráci při přípravě budoucích smluv v rámci výběrového řízení na výstavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Temelín.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky