Nebezpečné půjčky: Řádí tu lichváři! Okradou vás

Plných 34 procent obyvatel Jihomoravského kraje se setkalo s lichváři a jejich údajně výhodnými nabídkami. Ukázal to průzkum agentury GfK, zpracovaný exkluzivně pro projekt Navigátor bezpečného úvěru, zjistila v pondělí agentura Mediafax.

660
reklama

Nejtypičtějším znakem lichvářů je podle mínění pětiny obyvatel kraje vysoký úrok, téměř 15 procent respondentů v průzkumu uvedlo, že lichváři jednají nátlakem a arogantně.

"Moderní lichvář mnohdy nesplňuje klišé, pod kterým si jej představujeme," varoval Michal Mejstřík, člen vládního NERV, který je i jedním ze spolutvůrců projektu Navigátor bezpečného úvěru.

Podle Mejstříka se lidé setkávají se solidně vypadajícími "manažery, kteří nabízejí produkt, který se jeví na první pohled jako bezpečný. "Nebezpečí se ale skrývá v detailech, například v netransparentní smlouvě se skrytými sankcemi," varuje Mejstřík. Každý desátý obyvatel kraje se přitom přiznal, že se nezajímá o sankce v případě předčasného splacení úvěru.

"Naopak velmi dobrých výsledků dosáhli obyvatelé Jihomoravského kraje v ostražitosti před sankcemi za nesplácení úvěru. O ty se zajímá téměř každý," řekl Mejstřík. Pět ze sta dotázaných ale přiznalo, že před podpisem úvěrové smlouvy netrvá na jejím přečtení.

Lidé na jižní Moravě stále nejsou dokonale finančmě gramotní. Celkem 13 procent spotřebitelů v Jihomoravském kraji přiznává, že nejsou schopni rozlišit mezi bezpečným a rizikovým poskytovatelem úvěru, stejný počet lidí pak neví, na koho se obrátit, nebo jak ověřit, je-li daný poskytovatel úvěru bezpečný.

"Jedním z takových nástrojů je přitom například právě projekt Navigátor bezpečného úvěru, který jednou za rok hodnotí úvěrový trh v České republice a poskytuje tak návod," uvedl Mejstřík.

Nejčastějším důvodem pořízení spotřebitelského úvěru je v případě obyvatel Jihomoravského kraje nákup vozu či motocyklu (38,8 procent), případně nákup vybavení domácnosti (31 procent). Necelá čtyři procenta lidí přiznávají, že úvěr využívají pro splacení svých dluhů. "Refinancování půjček může být dobrou cestou k úspoře. Mělo by se ale vždy jednat o nahrazení nevýhodného či nebezpečného úvěru za úvěr bezpečný," řekl agentuře Mediafax Petr Teplý, výzkumný pracovník Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Průzkum ukázal, že 16 procent lidí na jižní Moravě nemá přehled o tom, jaké půjčky mají jejich rodinní příslušníci, 17 procent rodičů přiznalo, že se o úvěrech nebaví se svými dětmi. "Přitom neschopnost splácet se především v případě lichvářů může výrazně negativně dotknout celé rodiny, tvrdí Mejstřík s tím, že finanční gramotnost však začíná především právě v rodině.

Témata: půjčky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky