Nečas je Kalouskovo JOJO!

Poslední dobou se v České republice neustále zdražuje a šance na zlevnění je v nedohlednu. Situace je pro mnohé obtížná a tak se fenoménu zdražování podívala na zoubek i Michaela Jílková v prvním poprázdninovém vysílání pořadu ČT Máte slovo.

reklama

Odbornými hosty ve studiu byli: poslanec a předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha a poslanec Vít Bárta. Výrobce a obchodník s potravinami Andrej Babiš účast odmítl, neboť by jeho přítomností byla porušena předvolební pravidla.

Čeští občané se již řadu let potýkají s vyššími cenami, než jaké jsou v zahraničí. Vláda se totiž nejprve rozhodla ceny se zahraničními srovnat, ale opomíjí to, že v západních zemích jsou i jiné mzdy. Kolikrát dosahují i několikanásobku, a tak není pro obyvatele těchto zemí problémem vytáhnout za nákup více peněz.

To se jal demonstrovat Bárta. Byl nakoupit v Liberci, v blízké polské Lubani a německé Žitavě stejný nákup. Ceny se překvapivě výrazně lišily. Zatímco nákup udělaný v ČR stál 120 korun, v Německu zaplatil 100 korun a v Polsku dokonce pouze 80 korun. Jako důvody tohoto stavu označuje zvýšení DPH, vyšší cenu nafty a blízké vztahy velkovýrobců s kmotry, kteří přihrají dotace za pěstování řepky a ne brambor.

Suchánek je však přesvědčen, že vše, co dělá vláda, je dobré. Činí totiž kroky, které jsou nutné k dobrému hospodaření státu, který musí dodržovat závazky vůči Evropské unii. Ačkoli se lidé mají čím dál hůř, Suchánek je přesvědčen, že vláda se snaží ulehčovat lidem situaci. A poslanci by si měli uvědomit, že v případě nepřijetí zvýšení DPH, o kterém se v posledních dnech horlivě diskutuje, bude od nového roku DPH sjednocená.

Vláda je nucená snižovat schodek rozpočtu, ale podle Pýchy si také musí uvědomit, jaké budou mít jednotlivé kroky důsledky. Taky by měla jednotlivé kroky více promýšlet v souvislosti s ekonomikou občanů, ale zatím řeší stále jen a jen schodek.

První zvýšení DPH nakonec nepřineslo do pokladny vůbec nic a ekonomický růst se spíše zastavil. Podle neformálního předsedy Věcí veřejných Víta Bárty je pes zakopaný v tom, že vláda neřeší žádné další návrhy, o kterých se vedle DPH jednalo už za VV ve vládě. Bárta je také přesvědčen, že Nečas je jen Kalouskovo JOJO.

Ve studiu také padla řeč na zdražování masa a to konkrétně vepřového. Přítomný řezník zastupující občany potvrdil, že každý týden se zvedá cena vepřového o dvě koruny. Paní z veřejnosti se proto otázala na cenu krkovice a pan řezník jí odvětil, jako by byl v řeznictví. Že je to těžší říct, protože jde o to, jestli je s kostí nebo bez kosti…

Podle Pýchy se ceny masa stoupají z toho důvodu, že vlády nepodporovaly živočišnou výrobu, a proto je dnes nutné maso dovážet. To logicky zvyšuje ceny.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky