Konec daňových úniků? Pomůže zavedení centrálního úložiště dat

O zavedení úložiště účetních dat, které by vzniklo jako vedlejší produkt elektronické komunikace mezi plátci daně z přidané hodnoty, uvažuje ministerstvo financí. Chtělo by tak bojovat s daňovými úniky, řekl v úterý na zasedání poslaneckého rozpočtového výboru 1. náměstek ministra Ladislav Minčič.

660
reklama

"Kdyby (plátci DPH) komunikovali navzájem, tak s tím, jak někdo odklikne odeslání faktury svému partnerovi, tak kopie by mohla směřovat do centrálního úložiště," uvedl Minčič s odkazem na novelu zákona o DPH, která se právě projednává v rozpočtovém výboru. Ta by v případě parlamentního schválení a po podpisu prezidenta měla přinést povinnost podávat daňové přiznání elektronicky, výjimku by měly fyzické osoby s obratem do šesti milionů korun. "To, co dostává můj obchodní partner, by se mohla dozvědět i daňová správa bez toho, aby se vyplňovala hlášení," doplnil náměstek.

Výhodou oproti registračním pokladnám by měly být nulové náklady pro obchodníky. "Jde nám o to, aby nedošlo ke zvýšení administrativní náročnosti, respektive dalších nákladů spojených s raportováním," ujišťuje Minčič s tím, že by nemohlo docházet k lokálním výměnám elektronických pamětí při kontrole úředníka jako u pokladen.

Registrační pokladny se česká exekutiva snažila zavést od roku 1996 jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Později se povinnost jejich zavedení odložila na rok 2008, tehdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) povinnost nákupu pokladen zrušil.

Témata: daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky