Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte volných 50 tisíc? Podívejte se, kde je nejlépe zhodnotíte!

Máte volných 50 tisíc? Podívejte se, kde je nejlépe zhodnotíte!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Pokud máte po ruce volných alespoň pár tisíc, vyplatí se vám uložit je na různé bankovní účty. Naprostou jedničkou v připisovaných úrocích je nová Zuno Bank. O tom, kolik vám kde dají, informuje Aktuálně.cz.

Jestliže chcete spořit, o něco své peníze zhodnotit a nevystavovat se přitom riziku, je výhodné zvolit si některý ze spořicích účtů. Ale úroky, které jednotlivé banky a spořitelny nabízejí, se velmi liší - a to i podle částky a doby, na níž je instituci svěříte. Kam tedy s vašimi penězi?

Zuno Bank vede

Internetová Zuno Bank je na českém trhu teprve od úterý, ale už láká na výhodné vklady. Pokud zvolíte termínovaný vklad na půl roku, do částky 300 tisíc korun její nabídku nepředčí žádná banka. A i u delších termínovaných vkladů patří mezi nejlepší volby na českém trhu.

Zvolíte-li si u ní spořicí účet, můžete se těšit na úrok 2 procenta. Ten u nás nabízí pouze Axa Bank, ale u té musíte platit daň z připsaných úroků. Té se Zuno Bank šikovně vyhnula.

Banka podle slov jejího ředitele Miroslava Střihavky jako jediná připisuje úroky denně. A pokud nepřekročí částku 6,99 korun za den, nemusí klient platit daň. Ta běžně činí 15 procent.

"Při úroku 2 % ročně to v praxi znamená, že lidé nemusí odvádět daň, jestliže zůstatek na spořicím účtu nepřevyšuje v daný den 127 500 korun," cituje Aktuálně.cz Střihavku s tím, že každý člověk si u nich může založit až deset takových spoření.

Za vedení účtu navíc neplatíte žádné poplatky. A banka nezavedla ani žádný limit, který byste nesměli překročit. 2 procenta dostanete z jakékoliv částky, kterou máte na spořícím účtu.

Konkurence si klade podmínky

Zuno Bank však nenabízí nejvyšší úrok. Ten získáte u Metropolitního spořitelního družstva, které nabízí až 2,8 procenta. Ale překážkou může být, že k založení účtu musíte osobně navštívit pobočky této kampeličky, které jsou pouze v Praze, Brně a Olomouci.

Spořit si u takzvaných kampeliček se však nemusíte obávat. Vklad je pojištěný stejně jako u normálních bank, a to až do výše 100 tisíc eur.

Dvouprocentní úrok kromě výše zmíněné Zuno Bank nabízí podle zjištění Aktuálně.cz i Axa Bank a mBank. U Axy máte spořicí účet zdarma, můžete si své peníze kdykoliv vybrat - ale musíte mít na účtě nanejvýš 3 miliony korun. Pokud byste tam měli víc, dostanete úrok pouze 1,3 procenta.

mBank vám dá také 2 procenta - klade si však více podmínek. Musíte používat její platební kartu a každý měsíc její pomocí utratit alespoň 4 tisíce korun. Zároveň částka na vašem účtě nesmí překročit 100 tisíc korun. Jakmile se tak stane, dostanete úrok pouze 0,5 procenta.

Pozor na záludnosti bank

Slušné úroky, které vám pokryjí minimálně loňskou inflaci, nabízejí i další bankovní domy. Podle zjištění Aktuálně.cz vám dá Wüstenrot hypoteční banka 1,8 procenta, ING 1,75 procenta a Poštovní spořitelna 1,7 procenta. Žádná z nich si přitom neklade podmínky.

Pokud máte klasický účet u GE Money Bank či Citibank a zařídíte si u nich i spořicí účet, dostanete podle Aktuálně.cz také vyšší než průměrné úroky.

Při zakládání účtů byste si však měli dát pozor na záludnosti, které na své klienty banky chystají. Některé požadují, abyste u nich měli i běžný účet, liší se i poplatky za výběr z účtu. A důležité je také všímat si, zda banka nenabízí tzv. pásmové úročení.

Pásmové úročení je nástroj, díky němuž vám banka dává rozdílné úroky na různě vysoké částky. Příkladem může být Poštovní spořitelna. Pokud na jejím spořicím účtu máte částku do výše 49 999 korun, dostáváte úrok pouze 0,1 procenta. Ale jakmile překročíte hranici 50 tisíc, už vám dá 1,7 procenta. Jenže některé banky to dělají opačně - čím vyšší částka, tím menší úroky - a to už může být nevýhodné.

Témata:  investice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy