Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Plánovaná oprava dálnice D1 se z části odkládá

Plánovaná oprava dálnice D1 se z části odkládá

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Rozsáhlou opravu nejstarší české dálnice D1 a s ní spojené kolony vozů se Ředitelství silnic a dálnic snaží zmírnit. Firma se rozhodla odložit opravu jedné z pěti částí na příští rok, napsaly v úterním vydání Hospodářské noviny.

Projekt za více než čtyři miliardy chtělo Ředitelství silnic a dálnic odstartovat na podzim. Z obavy před dopravní apokalypsou se ovšem rekonstrukce jednoho úseku přesune na příští rok. Z oprav zřejmě silničáři vynechají šestikilometrový úsek mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži.

"Navazuje bezprostředně na sousední devět kilometrů dlouhou část dálnice, kterou hodláme také opravovat. A nemůžeme si dovolit uzavřít tři výjezdy, které tam jsou. Kolony by byly příliš velké," uvedla pro HN mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Navíc společnost zajistí odtahové vozy pro případ, že by v dotčených místech došlo k nehodě.

Oprava vynechaného úseku se za ostatními čtyřmi zdrží o necelý rok, což pro stát představuje odloženou platbu přibližně jedné miliardy korun. Nicméně podle HN není vyloučeno, že se ŘSD nakonec rozhodne pro záložní variantu a odloží opravu sousední části Lhotka – Velká Bíteš. "Rozhodující bude, který z úseků se podaří administrativně vyřídit dřív," doplňují Hospodářské noviny.

Silničáři už mají nicméně územní rozhodnutí pro všech pět úseků a dokončili první kolo výběrového řízení. Kvalifikačními kritérii v něm prošlo všech třináct firem, které se přihlásily. Nyní by tak měla rozhodovat cena. Vybranou firmu ŘSD oznámí v září, opravy začnou v říjnu nebo listopadu.

Témata:  dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy