Okamura: Česká vláda podporuje zloděje!

V České republice máme jeden velký problém: před volbami všechny strany volají po majetkovém přiznání, ale když přijde na převedení do praxe, všichni dávají ruce pryč, neboť už nemusí balamutit voliče, kteří se po volbách stanou zas běžnými nepodstatnými občany, kterým se sliby plnit nemusí. Tomio Okamura na svém videoblogu se v tomto týdnu problematikou zabývá.

660
reklama

Situaci v České republice porovnává s vyspělými západními zeměmi, jako je Německo a USA. Jako příkladu uvádí pořízení luxusní vily či drahého bouráku. Zatímco v ČR pořízení takového majetku zahájí velké večírky či zběsilé cesty po dálnici, kde nový majitel zkouší, jakou rychlost z automobilu vyždímá, ve zmíněných zemích proběhne jako první návštěva inspektorů z „finančáku“.

Taková návštěva pak majiteli případné nesrovnalosti ceny majetku s daňovým přiznáním připomene. Je totiž přinejmenším zvláštní, když si osoba s podprůměrným platem pořídí vilu za deset milionů. V takovém případě je nový majetek oceněn a je naň uvalená až stoprocentní daň, kterou buď majitel uhradí, nebo o majetek jednoduše přijde.

Okamura uvádí příklad jednoho českého senátora, který disponuje majetkem v řádu desítek milionů, ale původ není schopný doložit. Ačkoli podnět dostal i Kalouskův Finanční analytický útvar, nic nevyšetřil, ba se ani do šetření nepustil. Okamura to komentuje slovy: „ruka ruku myje.“

„Majetkové přiznání a okamžité zdanění velkého nedoloženého majetku je samozřejmostí ve všech civilizovaných zemích na světě. Není to levicový populismus, jak se nám snaží mnozí namluvit. Je to přirozené obrana civilizovaných států vůči zlodějům,“ uvádí Okamura a dodává: „samozřejmě by bylo potřeba zároveň také prosadit a uzákonit hmotnou a trestní odpovědnost všech politiků, veřejných činitelů a soudců i úředníků, kteří mají vliv na rozdělování veřejných peněz. To by potom fungovalo mnohem lépe.“

V České republice se bohužel stále vyplatí krást, což by se mělo rychle změnit. Jestliže si zákonodárci vydělali poctivě své peníze, neměli by přece mít problém prosadit zákon o majetkovém přiznání. Prostředí, kde se nekrade, by prospělo všem, neboť by všichni měli daleko větší šanci vydělat si.

„Neustálé beztrestné rozkrádání veřejných prostředků je jedním z největších důvodů stavu naší země, na který pak doplácíme úplně všichni. Co a kdo kromě zlodějů nám brání ta přiznání uzákonit. Výmluvy na retrospektivu neplatí. Platit daně a nekrást máme v zákonech už pěkných pár století,“ je přesvědčen Okamura.

Témata: okamura, tomio

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky