Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regulační poplatky musí v případě úmrtí zaplatit dědici

Regulační poplatky musí v případě úmrtí zaplatit dědici

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nemocnici dluží pacienti na poplatcích víc než půl milionu korun. Nemocnice proto začala spolupracovat při vymáhání těchto pohledávek s advokátní kanceláří, uvedla ve středu mluvčí skupiny Agel Hana Szotkowská.

Uhradit třicet korun za vyšetření, sto za den pobytu v nemocnici je pro většinu pacientů samozřejmostí, další tisíce z nich však v olomouckém regionu na systém regulačních poplatků buď stále zapomínají, nebo ho úmyslně ignorují.„V současné chvíli se celkový dluh v Šumperské nemocnici vyšplhal na více než půl milionu korun. Největší část vytvořili pacienti, kteří odmítají poplatky vědomě uhradit. Mezi dlužníky jsou však také pacienti, kteří u sebe neměli dostatečnou hotovost a dluh poté jednoduše zapomněli zaplatit nebo pacienti, kteří po přeložení do jiného zdravotnického zařízení jaksi opomněli, že byli hospitalizováni také v Šumperské nemocnici,“ uvedla finanční náměstkyně Marie Poláchová.Celkem dluží pacienti nemocnicím skupiny AGEL v Olomouckém kraji víc než 2,5 milionu korun. V prostějovské nemocnici se vyšplhal dluh na 940 tisíc korun, přerovské nemocnici dluží pacienti na poplatcích zhruba 760 tisíc korun, ve Šternberku pak 370 tisíc korun.Pacienti mají osm dní od propuštění z nemocnice na to, aby dluh zaplatili. Po uplynutí osmidenní lhůty nemocnice zasílá pacientům první upomínku včetně padesátikorunového penále. To slouží k úhradě nákladů souvisejících s vystavením upomínky.„Ani systém zasílání upomínek není vždy efektivní. Někteří pacienti totiž upomínky ignorují nebo nemají aktualizovanou kontaktní adresu. I proto jsme začali při vymáhání pohledávek spolupracovat s advokátní kanceláří,“ dodala náměstkyně. Podle ní, že ve chvíli, kdy se již do věci vloží advokátní kancelář, hrozí pacientům, že kromě nesplacených regulačních poplatků zaplatí také soudní poplatky, právní zastoupení a další případné exekuční náklady. „V tu chvíli se tak může například dvousetkorunový nedoplatek vyšplhat na částku převyšující 3300 korun,“ upozornila Poláchová.Uhradit nedoplatek včas je přitom velmi snadné. Částku lze zaplatit na pokladně nemocnice, bankovním převodem či poštovní poukázkou. Pacienti mohou poplatek standardně hradit také přímo na ambulanci nebo na oddělení po ukončení hospitalizace.Regulační poplatky nemusí platit pouze pacienti, kteří předloží platné potvrzení o hmotné nouzi. „Mnozí lidé se domnívají, že povinnost zaplatit regulační poplatky odpadá v případě úmrtí. Nesplacené pohledávky se však stávají součástí dědického řízení a přechází na nabyvatele. Mnohdy se jedná o částky v řádech tisíců korun,“ připomněla finanční náměstkyně.Za nezletilé pacienty a pacienty zbavené svéprávnosti hradí poplatky jejich zákonní zástupci. Regulační poplatky platí také například vězni, vůči kterým se v případě neuhrazení postupuje zcela totožným způsobem.

Témata:  zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.