Blažek promluvil: Jsem boháč! Majetek mi kolísá mezi 15 a 20 miliony

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v sobotním rozhovoru pro Lidové noviny vyznal ze svých majetkových poměrů. Jeho tři byty, nájemní dům a pozemky mu s hodnotou kolísají okolo 15 až 20 milionů korun, například v kauze Diag Human dostal za zastupování státu dva miliony.

660
reklama

"Určitě si nemusím půjčovat na dovolenou. Peníze jsou od toho, abyste byl svobodnější. Bohatý je ten, koho neovládnou peníze," uvedl v rozhovoru Blažek.

Místopředseda ODS, který od 3. července řídí ministerstvo spravedlnosti, nemá o majetek nouzi, jakkoli asi nepřivítal krizi realitního trhu předchozích let. "Hodnota kolísá, tak mezi 15 a 20 miliony v nemovitostech," prohlásil ministr o svém jmění a vypočetl: "Mám dva byty v Mariánských Lázních, jeden v Praze, spoluvlastním nájemní dům, mám nějaké pozemky."

Právník Blažek zastupoval například stát v dodnes neukončené kauze Diag Human. V nárocích na honorář byl podle svých slov skromný a za dva roky si vydělal kolem dva miliony korun. "S ohledem na hodnotu sporu jsem šel hluboko pod platný advokátní tarif. Mohu snad prozradit, že vláda na to uvolnila deset milionů korun a já si řekl o mnohem méně, než nabízeli," zmínil nynější ministr.

Šéf rezortu justice působil na konci 90. let jako správce konkurzních postat. Milionové odměny tu ale měl získat jen ve dvou případech, a to podle platných vyhlášek. Před nástupem do křesla ministra v Brně působil "jako zastupitel v každém volebním období ve dvou třech firmách".

Ministr Blažek od nástupu do funkce rozvažuje návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana na jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové na exponovaný post vrchního státního zástupce v Praze. V pátek ministr uvedl, že o návrhu rozhodne příští týden. V sobotním rozhovoru připojil: "Hledám náčelníka, který přinese mír do Čech. Mně jde o to, aby se zapomnělo na minulost, a o tom se bavím s doktorkou Bradáčovou."

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky